Oerboer Willem uit Blaricum zaait een bloemenlint met inheems biologisch zaad.
Oerboer Willem uit Blaricum zaait een bloemenlint met inheems biologisch zaad. Foto's: Imkers van Gooi & Eemland

Vereniging imkers Gooi & Eemland zit niet stil

Natuur en Milieu

BEL - De imkers van Gooi & Eemland, voorheen imkersvereniging Blaricum en omstreken, Stichting Bijenfonds Blaricum en Omstreken, kortweg SBBO, zitten niet stil.

Zo waren er imkers bij het bijentelweekend van 17&18 april aanwezig op de Volkstuin van Huizen aan de Friesewal om zakjes biologisch inheems zaad uit te delen voor de Landelijke Zaaidag en 51e Dag van de Aarde op 22 april .

Bestuiving
In de week van 19 april zijn Gooi & Eemlandse bijen op reis gegaan voor de bestuiving van de fruitboomgaarden in ’t Goy zodat voor de liefhebber van echte honing deze via lokale verkoop hopelijk verkrijgbaar zal blijven.

“Echte honing uit onze streek herkent u aan de naam van de imker en is haar prijs meer dan waard. Wist u dat voor een theelepel honing, ongeveer 3 ml, de honingbij 4.000 geschikte bloemen moet bezoeken om de benodigde nectar te verzamelen en voor een potje honing van ca 450 gram er dus minstens 600.000 geschikte bloemen nodig zijn?”, laat Rikkie Plugboer, Ambassadeur Biodiversiteit en secretaris van Imkers Gooi & Eemland weten.

Zaaien
“Bijen kunnen bijna alles zelf, behalve bloemenzaad zaaien en planten in de grond zetten. Dus zaai inheems bloemenzaad in uw tuin. Let wel op, er worden nog wel eens goedkope pretmengsels verkocht onder het mom van goed voor de bijen, controleer dan even wat er aan bloemenzaad inzit.”

Het beeld van de imker dateert wellicht nog een beetje van vroeger, een gepensioneerde man met pijp en imkerpak, maar dat is al lang niet realistisch meer. “De imkers van Gooi & Eemland zijn imkers van allerlei pluimage, man, vrouw, 50plus en 50min en hebben diverse manieren om voor hun bijen te zorgen. Neem gerust eens een kijkje op www.imkersgooieneemland.nl.”

Voorliefde
“Wat ons met elkaar bindt is de voorliefde voor de natuur en bijen en de honingbij in het bijzonder. Zonder bloemzoekende- en bestuivende insecten is het aanbod van vers voedsel zoals fruit en groente nogal karig.”

Met name groente- en fruitsoorten moeten bestoven worden door bijen. “Een aantal voorbeelden van gezonde lekkernijen die we zonder de bijen zouden moeten missen: appels, meloenen, kersen, avocado, komkommers, broccoli en pompoenen. Maar ook amandelen, vanille, koriander en koffie zouden van het menu gaan is te lezen op www.thepollinators.org.”

(Tekst gaat verder na de afbeelding)


Bloemenlint
Oerboer Willem en de Imkers Gooi & Eemland hebben een samenwerking gevonden in het aanleggen van een bloemenlint met inheems biologisch zaad. Op bijgaande foto wordt dit lint ingezaaid.”

“Als u over en paar weken over de Le Coutredreef wandelt of fietst, dan zal een prachtige bloemenpracht u toewuiven. Bedenk wel, dat deze bloemen niet geplukt mogen worden. Het is het voedsel van de bloemzoekende insecten zoals wilde bijen, hommels, vlinders en de honingbij.”

Biodiversiteit
“Deze bloemzoekende insecten bestuiven de gewassen en zorgen op deze manier er ook voor dat vogels de bessen en zaden kunnen eten. Ook kleine dieren komen op bessen en zaden af, wat de biodiversiteit kan bevorderen.”

De imkers roepen de BEL-Gemeenten om de maand Mei en Juni niet te maaien. “Er is door Velt een initiatief gestart waar ook de burgers aan kunnen meedoen, zie www.velt.be/nieuws/maai-mei-niet. De Gemeente Huizen hanteert inmiddels een aangepast maaibeleid, zij is immer Bij-vriendelijke Gemeente.

Uit de krant