Afbeelding

De imkers van Gooi & Eemland zetten de BEL in bloei

Natuur en Milieu

BEL - Het is hoog zomer en dat betekent voor de bijen dat er hard gewerkt moet worden om de oogst aan binnengehaalde nectar en stuifmeel voor te bereiden om te dienen als wintervoorraad.

Er is eerst een zogenaamde ‘voorjaarsdracht’ met oogst van voorjaarsbloemen en bloesem van bomen. De imker neemt dan vaak een deel honing af en verkoopt deze als lokale voorjaarshoning. “Er wordt wel gezegd dat lokale voorjaarshoning goed is voor mensen met hooikoortsklachten,” zegt Rikkie Plugboer, ambassadeur biodiversiteit en secretaris van Imkers Gooi & Eemland. “Maar lokale honing is goed voor iedereen die van honing houdt. Honing bevat veel vitaminen en mineralen en eiwit in de vorm van stuifmeeldeeltjes en hoort eigenlijk thuis in elk huishouden.”

Weersomstandigheden

Na de voorjaarsdracht gaan enkele imkers met sterke volgen naar fruittelers om de bloesem te bestuiven, zodat de telers in het najaar consumenten weer blij kunnen maken met appels en peren. De opbrengst van de bomen is uiteindelijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. “Wellicht herinnert u zich dat de bloesemhaarden beregend moesten worden omdat er nachtvorst kwam die schade zou toebrengen aan de bloesem, waardoor de oogst dreigde verloren te gaan.”

Half juni er is een zogenaamde ‘Lindedracht’. Lindebomen heven een bijzonder soort nectar af en ook daarbij hangt alles af van de weersomstandigheden. “Lindebomen behoeven veel water en warmte, echter hete droge schrale oostenwind maakt dat de boom haar vocht vasthoudt en de bijen geen nectar kunnen vinden.” Als vervolgens in augustus de heide gaat bloeien zullen ook daar de beien ijverig aan het werk gaan.

Imker en boer

“De boeren werken hard, onder anderen om de het hooi binnen te halen, wintervoer voor de beesten op stal,” vertelt Plugboer. “Ook boer Eek uit Eemnes, imker en lid van onze vereniging maait dit keer het bloeiend grasland, het perceel tegenover de begraafplaats De Woensberg, dat door de imkervereniging al vele jaren gepacht wordt van de Agrarische Stichting Blaricum.”

“Sinds 2017 is de imkervereniging begonnen met een project om het perceel duurzaam in te richten, als voedselgebied voor de bloemzoekende insecten, zoals de honingbijen, solitaire bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. Bij het perceel vindt u een uitleg over hoe dit bloeiend grasland tot stand is gekomen.”

Bloemenpracht

“Ook Oerboer Willem, in Blaricum is een samenwerking aangegaan met onze imkervereniging. Willem heeft randen van een aantal van zijn percelen aan de burgemeester LeCoultredreef en bij de Gooyergracht ingezaaid met een geschikt bloemenmengsel.”

“De Stichting Bijenfonds Blaricum en Omstreken draagt financieel bij in de kosten, u als inwoner van deze regio kunt genieten van deze mooie bloemenpracht en wij vragen u daarom ook heel dringend, pluk deze bloemen niet,” zegt Plugboer. Wie wel graag een boeket bloemen wil plukken, kan dat doet in Pluktuin Blaricum aan de Eemnersserweg 15 in Blaricum. 

Uit de krant