Het strand van Blaricum.
Het strand van Blaricum. Foto: VVG

Rechtbank stelt de VVG in het gelijk in bezwaar tegen strandpaviljoen Blaricum

Natuur en Milieu

BLARICUM - De rechter heeft zich op 17 februari uitgesproken over twee, door de Vrienden van het Gooi (VVG), ingediende bezwaren tegen de komst van een strandpaviljoen en de aanleg van het zandstrand. Het gaat om de ontwikkeling van het strand op het Voorland Stichtse brug.

Het Voorland is onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland en als zodanig beschermd door provinciale regelgeving.

Niet toegestaan
Vrienden van het Gooi menen dat zowel de ophoging van het zandstrand als de vergunning voor het strandpaviljoen niet zijn toegestaan volgens de provinciale regelgeving en hebben bezwaar aangetekend.

“Om te toch te kunnen voldoen aan de provinciale regels hebben de gemeente en de provincie een overeenkomst gesloten met de bedoeling het verlies aan natuur door de opgehoogde strand en door de nog te bouwen paviljoen te herstellen”, meldt VVG.

Saldering
“Het voorstel was om de Gooise zomerkade toe te voegen aan het Natuur Netwerk Nederland. Dat heet saldering.”

Door VVG is zowel die procedure als de kwaliteit van de oplossing aangevochten voor beide onderdelen: de vergunning voor het paviljoen en de ophoging van het strand. 

“De rechter heeft geoordeeld dat de bezwaren van de Vrienden van het Gooi tegen de oplossing terecht zijn en heeft voor de vergunning van het paviljoen de gemeente in het ongelijk gesteld.”

Te laat
Voor de kwestie van de strandophoging heeft de rechter geconstateerd dat het beroep van de VVG niet binnen de tijd was ingediend.

“Deze tijdsoverschrijding had te maken met het te laat beschikbaar stellen van de salderingsovereenkomst tussen de gemeente en de provincie”, aldus Vrienden van het Gooi.

“De rechter heeft om die reden het beroep ten aanzien van de strandophoging niet ontvankelijk verklaard.”

Provincie
Omdat bij de salderingsovereenkomst ook de provincie Noord-Holland partij is hebben de VVG ook daar bezwaar aangetekend tegen de gang van zaken met betrekking tot de strandophoging.

“Dat bezwaar is wel ingediend binnen te termijn. De afhandeling van die procedure loopt nog.”

“De rechter heeft het besluit van de gemeente Blaricum op het bezwaar van de Vrienden van het Gooi vernietigd en de gemeente veroordeeld tot het betalen van de door de Vrienden gemaakte proceskosten. Al met al ongeveer € 8.500.”

Uit de krant