Afbeelding
Foto: Gemeente Eemnes.

Moestuinproject Eemnes gaat van start

Natuur en Milieu

EEMNES - Het moestuinproject in het ‘geitenweitje’ aan het Wilgenpad, gelegen in de buurt van de RK Nicolaaskerk en de Schoter, start binnenkort.

Het project komt voort uit het Lokaal Preventie-akkoord en is bedoeld om een gezonde leefstijl te stimuleren en plek voor ontmoeting te bieden. 

Samen met de scholen 
Vorige zomer startte de Mariaschool onder begeleiding van de buurtsportcoach een moestuinproject. Dit project bleek zeer succesvol.

Om ook andere scholen de gelegenheid te bieden om hiermee aan de slag te gaan, wordt er bij de RK Nicolaaskerk een moestuin ingericht.

Naast de buurtsportcoach, is ook de Volkstuinvereniging betrokken en zijn er enthousiaste vrijwilligers met groene vingers om de scholen te begeleiden in de moestuin.

Gezond en vers
“Met dit project willen we kinderen uitleg geven over gezond en vers voedsel, maar ook hoe ze dit zelf kunnen verbouwen”, aldus wethouder Wilma de Boer-Leijsma.

“Een project waarmee we, samen met onze zorgpartners en betrokken vrijwilligers, inwoners willen stimuleren om gezond en vers te eten.”

“Het is ook echt bedoeld om te werken naar een gezonde leefstijl. Daarnaast biedt de moestuin tal van mogelijkheden voor ontmoeting,”

Voedselbank
Niet iedereen beschikt over de mogelijkheid om dagelijks verse groenten en fruit te kopen. Om mensen met een lager inkomen hierin te ondersteunen, worden de verse gewassen uit de moestuin gedoneerd aan de Voedselbank.

Daarnaast komt er ook een opvoedcafé voor jonge ouders dat wordt begeleid door het Jeugd- en Gezinsteam.

De moestuin is ook een ideale plek om op een leuke manier taallessen voor statushouders te verzorgen. Onder leiding van een kok kan jong en oud leren koken met verse groenten.

Lokaal Preventie-akkoord
Het moestuinproject komt voort uit het lokaal preventie-akkoord. Het preventie-akkoord is opgedeeld in de thema’s: het verminderen van alcohol en middelengebruik, bewustwording van een positieve leefstijl, gezonde voeding voor iedereen en een gezond gewicht bij kinderen.

Op basis van deze speerpunten is een aantal projecten en interventies ontwikkeld, waaronder dit moestuinproject.

Noodwoningen vluchtelingen
In verband met de oorlog in Oekraïne en de verwachting dat daardoor veel extra vluchtelingen naar ons land en dus ook naar Eemnes komen.

Daarom heeft het bestuur van de Parochie Martha en Maria, die de grond verhuurt aan de gemeente, verzocht indien nodig de grond te gebruiken voor noodwoningen.

Als voor deze optie wordt gekozen, zou dat betekenen dat de start van de moestuin wordt opgeschort of dat naar een ander locatie moet worden uitgeweken.

!
Afbeelding
Gijs van Hall deel 2 Bol an 21 uur geleden
Afbeelding
PvdA Eemnes roept College op tot leiderschap en daadkracht Politiek 30 sep, 07:24
Afbeelding
BEL-Art toont de natuur van de Erfgooiers Cultureel 29 sep, 16:19
Afbeelding
Expositie Winnende Penselen Cultureel 29 sep, 14:34
Afbeelding
Deo et Arti brengt afwisselende Eenakteravond Cultureel 29 sep, 08:05
Afbeelding
Rouwcafé in het Brinkhuis Mensen 28 sep, 14:27
Afbeelding
Rondje Flevoland voor Oekraïense kinderen in Eemnes Algemeen 28 sep, 11:20

Uit de krant