De droogte is in sommige delen van het gebied ernstig.
De droogte is in sommige delen van het gebied ernstig. Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe stelt onttrekkingsverbod oppervlaktewater in

Natuur en Milieu

EEMNES -  Een verbod op onttrekking uit oppervlaktewater waarop geen aanvoer mogelijk is geldt vanaf woensdag 18 mei in het werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe. Dit heeft het waterschap besloten door de aanhoudende droogte.

Water uit sloten en andere watergangen mag dus niet meer gebruikt worden voor bijvoorbeeld industrieel gebruik. Het onttrekkingsverbod geldt voor onbepaalde tijd.

Echter zijn er wel een paar uitzonderingen op het verbod, zo geldt het niet voor de gebieden waar aanvoer vanuit de randmeren of rivieren mogelijk is. Op www.vallei-veluwe.nl staat een overzicht van deze uitzonderingen.

Droogte
Al wekenlang is het erg droog en valt er (bijna) geen neerslag, de verwachtingen zijn ook dat het de komende weken nauwelijks gaat regenen. Bovendien was ook de maand maart uitzonderlijk droog, waardoor er een groot neerslagtekort is.

Door verschillende inspanningen om het vele regenwater van februari vast te houden, was de situatie eerst nog best gunstig. Maar inmiddels zet de droogte zich in een te snel tempo voort.

Blijft zakken
Binnen het werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe zijn er verschillen in hoeveel oppervlaktewater er nog over is. Door het aanhoudende droge weer, wordt er verwacht dat de waterpeilen blijven zakken en er in steeds meer gebieden droogval voorkomt.

Maar met het instellen van het onttrekkingsverbod is het werk van het waterschap niet klaar, de situatie wordt nauwkeurig in de gaten gehouden.

Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 23:33
Afbeelding
Karter Coen Doorn wint koningsklasse NK Sport 1 jul, 18:30
Afbeelding
Klaas Gubbels ontvangt Singerprijs 2022 Cultureel 1 jul, 15:32
Afbeelding
“De huis-aan-huiskrant is een onmisbare informatiebron” Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Concert beiaardier en organist in Johanneskerk Laren Cultureel 1 jul, 07:44
Afbeelding
Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop Natuur en Milieu 30 jun, 17:38
Afbeelding
Lezing door journalist en rasverteller Nol van Bennekom Cultureel 30 jun, 14:02

Uit de krant