Afbeelding
Foto: ANP

Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop

Natuur en Milieu

BEL - Het aantal meldingen van de Japanse duizendknoop is in de afgelopen jaren flink toegenomen, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Waarneming.nl.

De snelle groei en makkelijke verspreiding van de plant vormen een groot probleem in Nederland. De Japanse duizendknoop is namelijk moeilijk te bestrijden en kan veel schade aanrichten.

“Het is voornamelijk de mens die de plant verspreidt”, aldus Chris van Dijk, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit.

Invasieve exoot
De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot en komt oorspronkelijk niet voor in ons land. “Rond 1823 is de plant vanuit Japan hier naartoe gehaald als sierplant”, vertelt Van Dijk.

Stengels van de duizendknoop waren populair als woondecoratie en in boeketten, maar bij het weggooien van de stengels kan de plant zich verspreiden naar plekken waar hij nog niet groeit.

Handelsverbod
“In Nederland geldt vanaf begin dit jaar daarom een handelsverbod voor de Japanse duizendknoop om de verspreiding in te perken”, vertelt Toon Wurfbain van Tuinbranche Nederland.

De plant kan veel schade aanrichten door via bestaande scheuren in beton, metselwerk of asfalt omhoog te groeien. Hierdoor worden deze scheuren groter of kan de omliggende grond omhoog worden geduwd.

Problemen
Dit kan zorgen voor problemen bij onder meer wegen, funderingen of rioleringen. “Ook verdringt de plant in natuurgebieden de inheemse flora en dat is niet goed voor de biodiversiteit”, zegt Van Dijk.

De afgelopen tien jaar hebben steeds meer mensen laten weten dat ze de Japanse duizendknoop in Nederland hebben gezien.

Meldingen
Alleen al in dit jaar tot eind mei werden er 829 meldingen gedaan, dit is bijna anderhalf keer zoveel als de eerste maanden van vorig jaar.

“Het is juist goed dat dit gesignaleerd wordt”, aldus Van Dijk. “Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de probleemplant, hoe beter we de verspreiding van de Japanse duizendknoop kunnen indammen.”

Provincies
In alle provincies van Nederland is in de afgelopen vijf jaar een piek in het aantal meldingen van de Japanse duizendknoop waar te nemen.

In Overijssel werden in de eerste vijf maanden van dit jaar bijna evenveel meldingen gedaan als in heel 2021. De grootste relatieve stijging in vergelijking met tien jaar geleden is in Zeeland te zien. 

BEL-gemeenten
In Laren werd de Japanse duizendknoop van 2020 tot de eerste vijf maanden van dit jaar 5 keer gemeld, in Eemnes 3 keer en in Blaricum 1 keer.

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Dat is een stuk minder dan in de gemeente Breda, waar de probleemplant het meest werd gezien. Daar werd 213 keer melding gemaakt van de Japanse duizendknoop.

Bestrijding
De verspreiding van de plant gebeurt in de tuin vaak onbewust, vertelt Van Dijk. “Als er in afgegraven grond een stuk wortel zit van de Japanse duizendknoop en deze grond ergens elders weer wordt gebruikt, dan verspreidt de plant zich gemakkelijk.”

Als de Japanse duizendknoop zich eenmaal heeft gevestigd dan is het lastig om de plant weer onder controle te krijgen. Heet water of regelmatig uitrekken kunnen soelaas bieden. Ruim afgraven is volgens Van Dijk de beste techniek.

Grijze container
“De plant met wortel en al verwijderen is het beste. Graaf hierbij ruim een meter af zodat alle wortels weg zijn.” Wurfbain van Tuinbranche Nederland benadrukt dat de Japanse duizendknoop vervolgens absoluut niet in de groene container moet worden gegooid. “Maar in de grijze container voor restafval. Zo voorkom je dat de plant zich opnieuw gaat verspreiden.”

Wat te doen tegen de Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop is te herkennen aan frisgroene bladeren die in het voorjaar een rode nerf hebben. De stengel is groen met rode stipjes en hol van binnen. Als de plant zich heeft gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. De Wageningen Universiteit raadt de volgende stappen aan om de Japanse duizendknoop te bestrijden:

Voor kleine groeiplaatsen (<1 m²):
- Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak (restafval).
- Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven
- Eventueel kan een wettelijk toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel toegepast worden aan het einde van het groeiseizoen (september).

Voor grote groeiplaatsen (>1 m²):
- Breng als terreinbeheerder in kaart waar de plant voorkomt.
- Zorg ervoor dat deze plekken niet worden meegenomen in het reguliere maaibeheer, vanwege het risico op verdere verspreiding.
- Maai de plekken waar de planten voorkomen vaker per seizoen en voer het maaisel af naar een gecertificeerd composteerbedrijf.
- Controleer en reinig kleding en machines na werkzaamheden.
- Combineer verschillende bestrijdingsmethoden.
- Monitor en evalueer de bestrijdingsmethoden en pas deze zonodig aan.

Redactionele bijdrage van persbureau ANP

!
Afbeelding
Eemjazz weer te bewoneren in de Johanneskerk Cultureel 17 aug, 17:15
Afbeelding
Sluis Blaricummermeent moet beperkt schutten door droogte Natuur en Milieu 17 aug, 12:23
Afbeelding
Openbare laadpaal in de BEL-gemeenten vaak dichtbij Natuur en Milieu 16 aug, 17:25
Afbeelding
Jazz Festival terug in Laren Cultureel 16 aug, 12:12
Afbeelding
Noodkreet Voedselbank voor een Algemeen Coördinator en ruimte voor winteropslag Algemeen 15 aug, 13:48
Afbeelding
Feestelijk borrel voor Larense vrijwilligers Buurt & wijk 15 aug, 07:56
Afbeelding
Carminis Consort met ‘Cantate et Laudate’ Cultureel 14 aug, 15:56

Uit de krant