Afbeelding
Foto: Pexels

Vijf tips om water te besparen

Natuur en Milieu

REGIO - Er is een watertekort in Nederland. Het is nu dus nog belangrijker om zuinig om te gaan met water.

Wat kun je doen? Check deze 5 tips van Milieu Centraal om thuis water te besparen:

5 minuten douchen
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. De douchetijd terugbrengen naar 5 minuten scheelt water. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter. Mooi meegenomen: het bespaart ook nog eens op je gasverbruik, dat scheelt op de energierekening!

Waterbesparende douchekop
Met een waterbesparende douchekop bespaart nog meer water en energie. Een standaard douchekop met een waterbesparende douchekop vervangen, bespaart 20 procent minder water. Een regendouchekop vervangen, scheelt zelfs 60 procent. En dus ook op de energierekening.

Zuinig tuin sproeien
Per jaar besproeien Nederlanders tuinen gemiddeld met zo’n 1.100 liter drinkwater. Elke liter telt, dus maak er optimaal gebruik van door de tuin op het goede moment water te geven. Door planten maar één keer in de week dichtbij de wortel water te geven, het liefst in de vroege ochtend voordat de zon volop schijnt, bespaar dat water en worden de planten extra sterk. 

Vang water op
Het duurt altijd wel even voordat de kraan in de keuken of douche warm is. Het koude water kan eventueel opvangen en gebruikt worden voor het zetten van een kop thee in de waterkoker of natuurlijk ook voor de planten in huis en tuin. En vang, zodra het weer regent, het regenwater op in een regenton en gebruik het opgevangen water bij droogte om de planten water te geven.

Bedek de bodem 
Door de bodem in de tuin te bedekken, blijft de grond vochtiger in periodes van droogte. Gebruik bodembedekkende planten om te voorkomen dat de grond onnodig vocht verliest. Strooi boomschors op kale stukken grond en schep organisch materiaal, bijvoorbeeld compost, door de bodem zodat deze beter water kan vasthouden.

Bonustip
Door klimaatverandering zullen droge periodes in de toekomst steeds vaker voorkomen. Met een groene tuin ben je hier beter op voorbereid. Vervang tegels door groen, koppel de regenpijp af en plaats een regenton . En kies ook de juiste plek voor planten. De juiste planten op de juiste plek te plaatsen voorkomt dat de tuin meer water dan nodig gebruikt: geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in de zonnigste hoek.

Uit de krant