Bij de Openbare Basisschool Blaricum is een tamme kastanje geplant.
Bij de Openbare Basisschool Blaricum is een tamme kastanje geplant. Foto: Gemeente Blaricum

BEL-gemeenten na Nationale Boomfeestdag weer wat groener

Natuur en Milieu

BEL - De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren vierden woensdag de Nationale Boomfeestdag. Veel kinderen hielpen de wethouders met het planten van een boom op het schoolplein en in de Zuidpolder.

Bij de Openbare Basisschool Blaricum (OBB) kwam wethouder Frans Cornelis langs om samen met de kinderen een tamme kastanje te planten. In Laren staat nu een lindeboom op het schoolplein die door wethouder Jan van Midden samen met twee jonge ambassadeurs en leerlingen is geplant. Wethouder Theo Reijn kreeg op de Hilhorststraat in de Zuidpolder hulp van een aantal sterke kinderen om een Europese netelboom (‘zwepenboom’) op zijn plek te hijsen.

“Bomen zijn belangrijk voor een gezond klimaat en prettige leefomgeving. Door kinderen zelf een boom te laten planten, ontdekken ze hoe belangrijk bomen zijn voor een duurzame leefomgeving. Bovendien is samen een boom planten erg leuk”, legde de wethouders uit.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Ook in Laren is het schoolplein groener door de lindeboom. (Foto: Gemeente Laren)

Feestelijke ochtend

In Laren hielpen de jonge boomambassadeurs Cooper en Luuk enthousiast mee met het planten van de lindeboom. Wethouder Van Midden: “De jongens hielden zelfs nog een korte speech en gaven de boom een naam. Het was echt een feestelijke ochtend op het schoolplein. Er klonk muziek en er werd een tijdscapsule ingegraven. In deze koker stopten de jongens hun speech. De koker is onder de nieuwe boom in de grond geplaatst. Wanneer de boom na tientallen jaren wordt gerooid, komt de koker weer tevoorschijn. Dan wordt duidelijk hoe kinderen van toen tegen de hedendaagse wereld aankijken.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)

De Europese netelboom staat in de Zuidpolder. (Foto: Gemeente Eemnes)

Bloemen en vruchten

De Europese netelboom in de Zuidpolder heeft straks bloemen en vruchten die een feestmaal vormen voor vogels, vlinders en bijen. Langs de waterkant is door de kinderen ook een flinke hoeveelheid bloembollen geplant. Wanneer de bollen straks hun kopjes boven de grond uitsteken, is dat een duidelijk teken dat de lente in aantocht is. “Boomfeestdag is een mooie gelegenheid om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor de natuur bij te brengen”, vertelde Reijn. “In de Zuidpolder planten we, evenals in de rest van Eemnes, regelmatig nieuwe bomen. We vergeten weleens dat de Zuidpolder vroeger een hele lege polder was. Deze natuurervaring is een leuke herinnering voor kinderen en hun (groot)ouders.”

Tijdcapsule

Blaricum doet vaker mee aan Nationale Boomfeestdag en is er dit jaar onder de boom ook een tijdcapsule ingegraven net zoals in Laren. “De kinderen hebben er brieven en tekeningen in gestopt en ligt nu onder de boom. Dus over vele jaren, als de boom gerooid wordt, weten ze dat we toen al bezig waren met de natuur”, aldus wethouder Cornelis. 

Uit de krant