Een pasgeboren lammetje in de werkstal in Laren.
Een pasgeboren lammetje in de werkstal in Laren. Foto: Eva Assink
Column GNR

Zwangerschapsverlof

Natuur en Milieu

Het is zover! Vanaf nu is onze grote rondtrekkende kudde met zwangerschapsverlof. Een paar weken geleden hebben zij allemaal een echo gehad. En daaruit bleek dat zeker 90 procent van de ooien waar de ram bij is geweest, drachtig is. 

De kudde van Blaricum gaat over een maand met verlof. Bij deze kudde zijn de rammen later gekomen. Zo worden niet alle lammeren tegelijkertijd geboren, met alle drukte van dien. De dracht van een schaap duurt 147 dagen, dat is vijf maanden min vijf dagen. Een grappig verschil met de geit: die heeft een dracht van vijf maanden plus vijf dagen. Vanaf 6 februari verwachten wij de lammetjes.

Wij zijn deze aankomende periode druk met het in orde maken van de stal voor het lammerseizoen. We maken lammerhokjes en zorgen dat alle materialen die we nodig hebben voor de kraamtijd aanwezig zijn. We maken ook een vak voor de gusten, dit zijn de niet-drachtige dieren. Alles moet praktisch, goed werkbaar en ruim zijn. 

Het lijkt wel een beetje alsof wij herders ook last krijgen van nesteldrang! Alles moet schoon, fris en opgeruimd. We kijken enorm uit naar het lammerseizoen. Bij de schaapskooi in Blaricum zijn de schapen tot eind februari bij de kooi. Dan komen ook zij naar de stal in Laren, waar zij in alle rust hun lammetjes kunnen krijgen.

Tip: Tot eind februari zijn er nog aanstaande mama’s te zien bij de schaapskooi in Blaricum. Kom nog even kijken naar de steeds dikker wordende schaapjes! De schaapskooi is elke zondag van 14.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek.

Mirjam de Hiep, hoofd veeverzorging en schaapherder


Foto: Bart Siebelink

Uit de krant