Met het afkoppelen van hemelwaterafvoer wil de gemeente wateroverlast zoals op De Brink op 28 juli 2014 voorkomen in de toekomst.
Met het afkoppelen van hemelwaterafvoer wil de gemeente wateroverlast zoals op De Brink op 28 juli 2014 voorkomen in de toekomst. Foto: Gemeente Laren

Laren stopt tijdelijk met afkoppelen hemelwaterafvoer

Natuur en Milieu

LAREN - Het college van burgemeester en wethouder in Laren heeft besloten om de komende zes maanden geen uitvoering te geven aan de zogenaamde 'hemelwaterverordening'. Dit betekent dat inwoners van Laren tot eind van het jaar niet verplicht zijn om af te koppelen.

Het college gebruikt deze periode om de aanpak wateroverlast tegen het licht te houden. Dit gaat zij samen met bewoners en de raad doen. Doel is om gezamenlijk tot een breed gedragen plan van aanpak te komen. Het college hoopt dit plan eind van het jaar ter besluitvorming voor te kunnen leggen aan de gemeenteraad.

Wateroverlast
Het college vindt het voorkomen van wateroverlast bij hevige regenval een taak van groot maatschappelijk belang. Gekozen is voor een aanpak waarbij zowel de gemeente als bewoners hun steentje bijdragen.

Zo moeten pandeigenaren er voor moeten zorgen dat er geen hemelwater afkomstig van het dak in het vuilwaterriool terecht komt. Dit is voor de oplossing essentieel.

Kosten
De afgelopen tijd heeft de gemeente echter veel kritische reacties en zienswijzen van inwoners ontvangen over de manier waarop invulling wordt gegeven aan de aanpak. Zo wordt hier en daar een groot verschil geconstateerd tussen de verwachte en daadwerkelijke kosten voor het afkoppelen.

Onlangs bleek uit onderzoek namelijk dat de kosten voor het afkoppelen voor iedere woning anders zijn en variëren van enkele tientjes tot 4.500 euro. De kosten zijn bovendien afhankelijk van wie het werk uitvoert; een aannemer of hovenier inschakelen is - weer gemiddeld - bijna twee keer zo duur als wanneer een bewoner het zelf doet.

Uit de krant