Foto:
Partnerbijdrage

Is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten?

  Partnerbijdrages

Als Nederlander moet je verplicht een aantal verzekeringen afsluiten, zoals een zorgverzekering. Een uitvaartverzekering is echter geen verplichte verzekering. Hierdoor denken veel Nederlanders dat het niet nodig is om zo’n verzekering af te sluiten. Nodig is het niet, maar handig is het zeker. Toch kiest nog lang niet iedereen ervoor om zo’n verzekering af te sluiten. Zonde, want met behulp van een uitvaartverzekering kun je jouw nabestaanden behoorlijk wat kopzorgen besparen.

Nabestaanden draaien niet op voor (alle) kosten
Een uitvaart kost tegenwoordig al snel enkele duizenden euro’s. Heb je geen uitvaartverzekering afgesloten? Dan betekent dit dat jouw nabestaanden opdraaien voor alle kosten die gepaard gaan met de uitvaart. Denk hierbij niet alleen aan de crematie of begrafenis, maar ook aan de condoleance, de kist en de kosten voor een uitvaartbegeleider. Doordat een uitvaart zo ontzettend duur is, komt het regelmatig voor dat nabestaanden in de schulden terechtkomen wanneer er geen verzekering is afgesloten.

Met een uitvaartverzekering kun je schulden makkelijk voorkomen. Voor deze verzekering draag je namelijk iedere maand premie af. Hierdoor spaar je als het ware voor jouw eigen uitvaart. Zodra jij overlijdt, komen de financiële middelen of verzekerde goederen en diensten vrij. Dit betekent dat jouw nabestaanden dus niet alle kosten voor eigen rekening hoeven te nemen. Met een uitvaartverzekering is de kans op financiële gevolgen voor nabestaanden dus een stuk kleiner.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen
Na het lezen van de bovenstaande tekst is het je vast wel duidelijk geworden dat het wel degelijk verstandig is om een uitvaartverzekering af te sluiten. Voordat je een verzekering afsluit, moet je weten dat er verschillende soorten uitvaartverzekeringen zijn. Allereerst kun je kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering. Na jouw overlijden komt er een geldbedrag vrij. Nabestaanden kunnen dit geld gebruiken om invulling aan jouw uitvaart te geven.

Je kunt echter ook kiezen voor een uitvaartverzekering in natura. Je verzekert in dat geval geen geldbedrag, maar producten of diensten. Denk bijvoorbeeld aan de kist, het soort uitvaart en de uitvaartbegeleider. Daarnaast is er nog een combinatieverzekering. In dit geval zijn ook producten en diensten verzekerd. Maar bij deze verzekering komt er na overlijden vaak ook een (klein) geldbedrag vrij, zodat er aan bepaalden wensen voldaan kan worden. Meer informatie over de verschillende soorten kan je hier vinden.

Vergelijk verzekeringen met elkaar
Je kunt dus kiezen uit twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Weet je welke verzekering je af wilt sluiten? Dan betekent dit nog niet dat je er al bent. Er zijn namelijk ook nog eens talloze uitvaartverzekeraars die verzekeringen aanbieden. Deze verzekeringen verschillen (soms behoorlijk) van elkaar. Zo betaal je bij de ene verzekeraar bijvoorbeeld veel meer premie dan bij de andere. Sluit daarom nooit een verzekering af zonder te vergelijken. Op deze manier weet je direct bij welke verzekering je het goedkoopst uit bent. Focus je echter niet te veel op de prijs, want het draait natuurlijk ook om de inhoud van de verzekering. Kijk hier daarom ook goed naar voordat je een uitvaartverzekering afsluit.

Meer berichten