Afbeelding

Wat moet je doen als je niet meer kan werken als zzp’er?

Advertorial

Het is de nachtmerrie van iedere zzp’er: arbeidsongeschikt raken en niet meer kunnen werken. Want waar werknemers in loondienst kunnen rekenen op een financieel vangnet, draai je als ondernemer zelf op voor de kosten – tenzij je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers hebt. Maar wanneer ben je eigenlijk arbeidsongeschikt? En hoe kun je jezelf dan alsnog voorzien van een inkomen?

Soorten arbeidsongeschiktheid
Dagelijks raken zo’n 200 Nederlanders van de arbeidsmarkt. Als je je werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren ben je arbeidsongeschikt. Een arts stelt vast of dit zo is en bepaalt of er sprake is van volledige of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Als je tijdens werk of in het verkeer letsel oploopt en daardoor arbeidsongeschikt raakt, kan een ander daar aansprakelijk voor zijn. In dat geval kun je via je rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers zowel inkomensschade als een vergoeding voor je medische kosten (inclusief reiskosten en smartengeld) op de aansprakelijke partij verhalen. Letselschadeclaims kunnen oplopen tot wel honderdduizenden euro’s.

Langdurig of tijdelijk arbeidsongeschikt
Als je tijdelijk arbeidsongeschikt wordt verklaard, is er het vooruitzicht dat je op een later moment weer aan de slag kunt. Zoals bij een zwangerschap, bijvoorbeeld. In het ergste geval bepaalt de arts dat je je werk nooit meer normaal kunt doen.

Volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt
Bij volledige arbeidsongeschiktheid kun je je werk helemaal niet meer doen. Je bent dan bijvoorbeeld voor 80% afgekeurd door een arts. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, kun je je werk nog deels uitvoeren.

Fysieke of mentale oorzaak
Je kunt fysiek arbeidsongeschikt raken – bijvoorbeeld door een valpartij op de werkvloer, een sportblessure of een verkeersongeval. Maar mentale klachten, zoals een burn-out of depressie, kunnen er ook voor zorgen dat je niet meer kunt werken.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov)
Heb je een aov voor zzp’ers? Dan kun je bij tijdelijke of langdurige arbeidsongeschiktheid tot wel 90% van je inkomen krijgen. Bovendien is de aov-premie fiscaal aftrekbaar. Het is belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering op tijd af te sluiten, zodat je gebruik kunt maken van dit vangnet als het misgaat. Wanneer je eenmaal arbeidsongeschikt bent kan dit namelijk niet meer.

Broodfonds
Als je bij een broodfonds zit, hou er dan rekening mee dat deze alleen de eerste twee jaar van je arbeidsongeschiktheid dekt. Het is daarom verstandig om je broodfonds aan te vullen met een aov, zodat je langdurig voorzien bent van een inkomen. Door een aov met twee jaar wachttijd af te sluiten kun je besparen op je premie.

Bijstand
Als arbeidsongeschikte zzp’er kom je alleen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor bijstand. Zo mag je geen koopwoning of substantieel vermogen bezitten. Ook mag je geen partner hebben met een aanvullend inkomen. Het idee is dat je eerst je eigen vermogen helemaal opmaakt voordat je bijstand aanvraagt.

Uit de krant