Foto: PR

Rechter hoogst verbaasd over professionaliteit van woningovervallers

  Politie

LAREN/BLARICUM - "Dit is een heel speciaal groepje. Het is angstig hoe professioneel, planmatig en goed voorbereid deze jonge jongens te werk gaan." Zo omschreef de officier van justitie de twee Huizer knapen van 18 en 19 jaar die betrokken zouden bij onder meer de gewelddadige woningoverval in de Sint Janstraat in Laren en aan de Hengeleer in Blaricum.

Bij beide overvallen werden de bewoners ernstig mishandeld. Daarnaast zouden de twee betrokken zijn bij diverse inbraken, onder meer aan de Plaveenseweg en de Achterbaan in Huizen en in Blaricum aan Booket, Stam en Franse Pad. De twee ontkennen alle aantijgingen.

Volgens justitie was de 19-jarige de man die het telefoontje ontving van de vriend met wie de zoon van het echtpaar aan de Sint Janstraat op stap was. De vriend informeerde de overvallers over de aankomst van de zoon. De overvallers stonden hem op te wachten en hielden hem onder schot zodat ze de woning konden binnendringen.

De rechtbank wees het verzoek tot opheffen van de voorlopige hechtenis van de 19-jarige Huizer af. Wel vroeg ze de verdachte of hij nog verklaringen gaat afleggen. Tot nog toe beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Hij verklaarde dit eerst met zijn advocaat te willen overleggen.

De twee jonge Huizers wordt ook lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd. De 18-jarige jongen, die in de woning in Laren zou zijn geweest en mede verantwoordelijk is voor het exceptionele geweld dat is gebruikt, was tijdens de pro-formazitting niet aanwezig.

Op 31 juli vindt de regiezitting plaats en in het najaar de inhoudelijke behandeling. Twee weken geleden is de andere overvaller van de woning in Laren, een 19-jarige Huizer, veroordeeld tot zeven jaar cel.

Meer berichten