Ze waren onder andere betrokken bij een gewelddadige overval aan de Sint Janstraat in Laren.
Ze waren onder andere betrokken bij een gewelddadige overval aan de Sint Janstraat in Laren. (Foto: Politie)

Zeven en zes jaar cel voor gewelddadige overvallers

  Politie

LAREN/BLARICUM - De twee Huizer hoofdverdachten in de grote strafzaak tegen een aantal jonge Huizer knapen die zich bezig hielden met inbraken, heling en zware gewelddadige woningovervallen in Blaricum, Huizen en Laren zijn veroordeeld tot zeven en zes jaar cel.

Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag bepaald. Zij acht een groot deel van de aanklachten tegen de twee bewezen. Daarnaast zijn ze veroordeeld omdat ze lid zijn van een criminele organisatie. Een derde verdachte kreeg al eerder zeven jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij de woningoverval in de St. Janstraat in Laren.

Bedreiging
De twee zijn verantwoordelijk voor onder meer een gewelddadige overval op 9 december 2016 in Blaricum aan de Hengeleer waarbij een twaalfjarige bewoner onder bedreiging van een mes de sleutel van de kluis moest afgeven.

Daarnaast voor de woningoverval tijdens eerste paasdag in Laren waar de bewoners van een woning aan de St. Janstraat zwaar werden mishandeld en zij pleegden inbraken aan de Stam, Booket, en het Fransepad in Blaricum. In Huizen hebben zij in een woning aan de Achterbaan en de Plaveenseweg kostbaarheden weggehaald.

Jonge jongens
De rechtbank heeft laten meewegen in de strafoplegging dat het gaat om jonge jongens die met zeer veel geweld criminele feiten hebben gepleegd. De twee hoofdverdachten hielden zich dagelijks bezig met inbraken en andere criminele feiten.

Zij maakten via criminele jongeren contact met welgestelde Gooise jongeren om adressen te vergaren waar veel te halen was. Op die wijze kwamen ze terecht bij de woning in Blaricum aan Hengeleer en de St. Janstraat in Laren.

Medeverdachten
Twee medeverdachten zijn minderjarig. Hun zaak werd achter gesloten deuren behandeld. De één is een toen 15-jarige jongen uit Laren die op 9 december 2016 in Blaricum aan de Hengeleer de overvallers binnenliet. Hij was op bezoek bij een vriendje.

De ander, een toen 17-jarige jongen uit Huizen, was ook betrokken bij de woningoverval in Blaricum. Zij zijn volgens het jeugdstrafrecht berecht en kregen beiden een werkstraf van 200 uur en 200 dagen voorwaardelijke celstraf.

Meer berichten