Foto: Pixabay

Cel geëist voor dealen XTC rondom scholen in onder Laren en Eemnes

  Politie

LAREN - Het was een moeder - nadat zij haar 14-jarige zoon doodziek van een MDMA-pil aantrof - die de zaak tegen een 21-jarige Hilversummer en zijn 19-jarige vriend ook uit Hilversum aan het rollen bracht. De puber vertelde dat hij de pillen gekocht had van 'De Apotheker'. 

De 21-jarige man zou de plaatselijke dealer zijn die in Hilversum, Eemnes, Loosdrecht en Laren zijn waren verkocht. De vrouw ging direct naar de politie en die begon meteen een groots opgezet onderzoek naar De Apotheker. Al snel kwamen de geruchten naar boven dat hij vaak rondom scholen zou zijn te vinden. Een docent van het Comenius College in Hilversum bleek de Mercedes van de 21-jarige vaak in de buurt van de school hebben zien staan.

Op 1 juli van het vorige jaar konden de twee in de kraag worden gevat nadat uitgebreid was gerechercheerd. In de auto trof de politie wiet en harddrugs aan. Tijdens de huiszoeking bij de 21-jarige werden 900 XTC-pillen en 650 Ritalinpillen gevonden. Uit onderzoek in de telefoon van de hoofdverdachte stonden 21 namen van minderjarigen veelal van 14, 15 en 16 jaar oud.

Professionele prijslijst
Ook had hij een professionele prijslijst met gadgets voor klanten die groot afnamen. Financieel bleek de 21-jarige de afgelopen jaren meer dan een ton te hebben verdiend. Bij zijn 19-jarige maat vond de politie niets. Hij verklaarde dat hij alleen in softdrugs dealde.

Dinsdag stonden ze voor de rechtbank in Lelystad waar de officier 48 maanden cel eiste tegen de 21-jarige hoofdverdachte wegens het dealen tussen augustus 2016 en juli 2019. Zijn vriend hoorde twaalf maanden cel eisen. Hij zou tussen januari en juli 2019 hebben gedeald in hard- en softdrugs volgens het Openbaar Ministerie.

Het bewijs voor de lange periode haalde het OM op bij de ex-vriendin van de 21-jarige. Zij verklaarde samen met haar beste vriendin dat het dealen in augustus 2016 was begonnen. De 21-jarige bekende dat hij gedeald had vanaf januari 2019, maar dat hij niet wist dat de kinderen waaraan hij verkocht zo jong waren. "Het was vaak donker en dan zie je dat niet goed."

Goedkoper
Volgens het OM hebben de twee samen gewerkt en pakten zij het professioneel aan. Het zou uit de vele appjes blijken. De 19-jarige verklaarde dat hij veel met de Hilversummer omging omdat zij vrienden waren, maar zij zouden niet samen werken. "We kochten wel samen in omdat dat goedkoper was. Maar we hadden onze eigen klanten."

Wel gaf hij toe dat klanten soms aan elkaar werden doorgespeeld. Het OM denkt daar anders over. De officier meent dat er sprake is van een professioneel opgezette handel. Ze verwijt de 21-jarige vooral dat hij alleen op geldelijk gewin uit was en zich niet druk maakte over de gevolgen voor de jonge gebruikers.

Op 18 februari doet de rechtbank uitspraak.

Meer berichten