Foto: Pixabay

Twee jaar celstraf voor dealen rondom Gooise scholen

  Politie

LAREN - De hoofdverdachte in de strafzaak tegen twee jonge drugsdealers uit Hilversum, die ook rondom middelbare scholen in 't Gooi hun werkterrein hadden, is veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan zes voorwaardelijk met reclasseringstoezicht. 

De 21-jarige Hilversummer is schuldig aan het dealen en het bezit van hard- en softdrugs in de periode maart 2017 tot zijn arrestatie in juli 2019. De rechtbank noemt het kwalijk dat de Hilversummer ook harddrugs verkocht aan jongeren tussen de 14 en 16 jaar. Ook werd hij gestraft wegens het stalken en bedreigen van zijn ex- vriendin. Tegen de Hilversummer was 48 maanden cel geëist. 

Zijn 19-jarige maat, ook uit Hilversum, kreeg een celstraf van zestig dagen en een taakstraf van honderd uur. De rechtbank acht hem niet schuldig aan de verkoop van harddrugs en spreekt hem daarvan vrij. Wel heeft de 19-jarige een maand in softdrugs gehandeld. Het OM eiste twee weken geleden een celstraf van twaalf maanden.

Het was een moeder, die haar 14-jarige zoon doodziek van een MDMA-pil aantrof, die de zaak tegen een 21-jarige Hilversummer en zijn 19-jarige vriend aan het rollen bracht. De puber vertelde dat hij de pillen gekocht had van 'de apotheker'. De 21-jarige man zou de plaatselijke dealer zijn die in Hilversum, Eemnes, Loosdrecht en Laren zijn waren verkocht. 

De vrouw ging direct naar de politie. Al snel kwamen de geruchten naar boven dat hij vaak rondom scholen zou zijn te vinden. Op 1 juli van het vorige jaar konden de twee in de kraag worden gevat nadat uitgebreid was gerechercheerd. In de auto trof de politie wiet en harddrugs aan. Tijdens de huiszoeking bij de 21-jarige werden 900 XTC-pillen en 650 Ritalinpillen gevonden. 

Uit onderzoek in de telefoon van de hoofdverdachte stonden 21 namen van minderjarigen veelal van 14, 15 en 16 jaar oud. Ook had hij een professionele prijslijst met gadgets voor klanten die groot afnamen. Bij zijn 19-jarige maat vond de politie niets.

De rechtbank spreekt het tweetal vrij van een samenwerkingsverband, zoals justitie meende. Volgens de rechtbank hebben de vrienden naar het zich laat aanzien apart van elkaar klantencontact onderhouden.

Meer berichten