Burgemeester Joan de Zwart-Blocht van Blaricum en loco-burgemeester Peter Calis van Laren ondertekenen de overeenkomst.
Burgemeester Joan de Zwart-Blocht van Blaricum en loco-burgemeester Peter Calis van Laren ondertekenen de overeenkomst. (Foto: BEL-gemeenten.)

BEL-gemeenten sluiten zich aan bij Meld Misdaad Anoniem

  Politie

BEL - De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hebben zich bij Meld Misdaad Anoniem (M.) aangesloten. Dit is een meldpunt waar iedereen anoniem informatie kan geven over ernstige criminaliteit en misdaad. De meldingen die bij M. binnenkomen kunnen de aangesloten partners helpen in verder onderzoek naar criminele activiteiten.

Criminele activiteiten vinden vaak stiekem plaats en signalen vanuit de omgeving helpen om deze activiteiten te ontdekken. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers makkelijk en veilig kunnen melden. Via M. kan er 24/7 online gemeld worden in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl. Ook kan M. in een beveiligde omgeving gebeld worden via 0800-7000. Anonimiteit staat centraal. 

Ondermijning
Criminaliteit die niet zichtbaar is, wordt ondermijning genoemd. Het komt in veel vormen voor. Criminelen maken bijvoorbeeld gebruik van instellingen of bedrijven. Ook mensen in kwetsbare posities zijn vaak de dupe. Zij worden bijvoorbeeld benaderd om wietplantjes te telen. Voor wie weinig geld heeft, is het moeilijk om die verleiding te weerstaan.

Ondermijning is te herkennen aan signalen als: een winkel waar nooit klanten komen, een kapper waar je nooit terecht kunt voor een afspraak of die alleen contant geld aanneemt, een autobedrijf dat overdag gesloten is, een kennis met een hele dure auto en een laag inkomen. 

Aansluitkosten
De Provincie Noord-Holland wil de eerste provincie zijn waar alle gemeenten zijn aangesloten op M. De eenmalig aansluitkosten en vaste kosten op het netwerk van M. neemt de provincie het eerste jaar voor haar rekening. Op deze manier wil de provincie goed op kunnen treden tegen ondermijnende criminaliteit.

Ook provincie Utrecht is bezig met eenzelfde voorstel voor de Utrechtse gemeenten. Hierop vooruitlopend heeft Eemnes zich al bij M. aangesloten.

Meer berichten