<p>De politie bij t&#39; Bonte Paard op de avond van de vechtpartij. Daarbij werd er ook door de politie geschoten.</p>

De politie bij t' Bonte Paard op de avond van de vechtpartij. Daarbij werd er ook door de politie geschoten.

(

Foto: Bob Awick

)

Verdachte (48) vechtpartij t’ Bonte Paard krijgt taakstraf

  Politie

LAREN - De politierechter in Utrecht heeft een tweede verdachte van de vechtpartij op 8 december vorig jaar bij t’ Bonte Paard in Laren veroordeeld. Het is een 48-jarige man uit Marknesse. De man is de vader van de jongen die in maart werd veroordeeld tot 28 maanden celstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Volgens de rechter heeft de vader zich schuldig gemaakt aan een eenvoudige mishandeling. De politierechter legt hem een taakstraf van 40 uur op.

Zoon
De vechtpartij bij t’ Bonte Paard ontstond nadat de 19-jarige zoon van de verdachte boos werd op de barman toen deze hem drank weigerde omdat hij al behoorlijk aangeschoten was. De zoon accepteerde dit niet, deelde een klap uit, waarna hij door een bezoeker op de grond werd gewerkt.

De moeder die getuige was van het incident, belde haar ex-man in paniek op. Hij moest komen om de boel te sussen. De verdachte die op dat moment aan de overkant bij de ijsbaan was, snelde zich naar het café waar hij op de binnenplaats zijn zoon zag liggen, in een houdgreep gehouden door een bezoeker.

Vaderinstinct
“Ik hoorde mijn zoon zeggen ‘ik stik, ik stik’. Ik zei ‘ik ben zijn vader, ga van hem af. Ik kan hem rustig krijgen’”, aldus de verdachte donderdagochtend. Toen de man die boven op zijn zoon zat niet reageerde, greep de verdachte hem bij zijn overhemd om hem van zijn zoon af te trekken.

“Je hoort je kind schreeuwen dat die geen lucht meer krijgt. Dan probeer je iets te doen, dat is je vaderinstinct”, aldus de Marknesser. Geweld zou hij niet gebruikt hebben.

Slachtoffer
Het slachtoffer had een andere lezing van de gebeurtenissen. De verdachte zou hem niet alleen aan het shirt hebben getrokken maar ook zijn keel hebben dichtgeknepen waardoor hij nauwelijks lucht kreeg.

De officier van justitie meende poging zware mishandeling te kunnen bewijzen en eiste 160 uur taakstraf en 30 dagen celstraf voorwaardelijk.

Porportioneel
De advocaat van de verdachte vroeg vrijspraak, omdat zij vond dat de reactie van haar cliënt gerechtvaardigd was en zeer proportioneel. “Hij is rustig gebleven en heeft geen geweld gebruikt”, aldus de raadsvrouw.

De politierechter zei dat vrijspraak en poging zware mishandeling hier niet van toepassing was, maar wel eenvoudige mishandeling. Na afloop van de rechtszaak liet de advocaat weten hoger beroep te hebben overwogen, maar op advies van haar cliënt zag zij er vanaf.

Meer berichten