Foto: Pixabay

Ruim vier jaar cel geëist voor neersteken man en mishandelen vriendin

  Politie

EEMNES - Een 27-jarige Hilversummer hoorde dinsdag voor de rechtbank in Lelystad 48 maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen wegens een steekincident in Hilversum op 20 juni dit jaar. Ook kreeg hij een straf voor het slaan en bedreigen van zijn vriendin in Eemnes.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man ‘poging tot doodslag gepleegd’ door een man met een mes in diens zij en rug te steken. “Echt een heel heftig feit”, aldus de officier van justitie. Ook heeft hij volgens het OM diezelfde nacht een andere man mishandeld. Voor het slaan en bedreigen van zijn vriendin in Eemnes in 2018 eiste de officier daarnaast nog vier wekengevangenisstraf.

Burgerlijk leven
Die vriendin en het geweldgebruik van de 27-jarige waren twee regelmatige terugkerende elementen tijdens de bespreking van de zaken dinsdag. De Amsterdammer van origine is in 2012 al eerder veroordeeld wegens poging tot doodslag. Hij verklaarde dat hij zijn leven daarna ‘compleet heeft omgegooid’, is vertrokken uit Amsterdam en vestigde zich in Hilversum om een ‘burgerlijk leven’ te leiden.

De officier twijfelde hier echter aan, aangezien de man nu weer wegens geweldfeiten voor de rechter stond. Volgens de 27-jarige was het slaan van zijn vriendin echter een eenmalige fout geweest, waarvan hij nog steeds veel verdriet heeft. Ten tijde van het steekincident was hij angstig omdat hij bedreigd werd, verdrietig omdat zijn relatie uit was én onder invloed van alcohol en drugs. 

Heftige explosie
Hij kwam die avond plots zijn ex tegen en wilde met haar praten. Twee mannen zouden hem toen hebben aangevallen, waarop hij vanuit zijn angst door de bedreigingen begon te steken. De officier ging hierin niet mee: “Je kan een moeilijke tijd hebben, maar die leidt niet bij iedereen tot zo’n heftige explosie.” Daarnaast wees zij erop dat uit de getuigenverklaringen bleek dat de verdachte ‘uit het niks’ met het mes in zijn hand aan was komen rennen.

De advocaat stelde dat de Hilversummer vanuit een noodweersituatie heeft gehandeld omdat hij, terwijl hij zijn gevoelens van angst en verdriet verdoofd had met drank en drugs, totaal onverwacht met de twee mannen geconfronteerd werd. Een van hen bleek later de nieuwe vriend van zijn ex te zijn. De 27-jarige benadrukte dat hij dat toen niet wist en dat dit dus ook niet de reden was dat hij in gevecht raakte. Hij liet overigens weten dat zijn ex nu weer zijn vriendin is. 

Uitspraak: 6 oktober.

Meer berichten