Inmiddels worden politiemensen versneld opgeleid om de achterstand in te lopen.
Inmiddels worden politiemensen versneld opgeleid om de achterstand in te lopen. Archieffoto: Bob Awick

Midden-Nederland kampt met politietekort, ook Huizer burgemeester heeft zorgen

Politie

REGIO - Er is een groot tekort aan agenten bij de politie Midden-Nederland, waar ook Gooi en Vechtstreek onder valt. Enerzijds is de toegekende capaciteit niet volledig bezet (265 fte niet vervuld) en anderzijds is de totale toegekende capaciteit te laag.

Dat schrijft de burgemeester van Utrecht, tevens regioburgemeester Midden-Nederland, Sharon Dijksma aan de burgemeesters in de regio. Belangrijke oorzaak is ook dat Midden-Nederland enorm is gegroeid, zowel in demografie als in criminaliteit.

Deze ontwikkelingen zijn echter nog niet ‘verdisconteerd in de verdeelsleutel die gehanteerd wordt voor de capaciteitsverdeling tussen de politie-eenheden’.

Versneld opgeleid
Inmiddels worden in Midden-Nederland politiemensen versneld opgeleid om de achterstand van 300 fte in te lopen, waardoor de verwachting is dat de politie Midden-Nederland in 2025 op sterkte zal zijn.

Desondanks maken de regioburgemeesters zich ernstige zorgen. Zij zien ook dat wijkagenten te weinig tijd hebben om te besteden aan hun wijk en/of hun wijken zijn te groot wegens onvervulde vacatures.

Preventieve werking
Ze zijn daardoor niet meer zichtbaar in de wijken, want ze moeten te veel noodhulpdiensten draaien. “Hiermee verdwijnen de preventieve werking en de wortels in de wijken en dit is een zeer onwenselijke beweging”, aldus burgemeester Niek Meijer van Huizen.

De gevolgen van twee jaar corona baren de burgemeesters ook zorgen: de overuren moeten worden opgenomen, de basisbezetting is smaller, de druk op de werkenden groter met een hoger ziekteverzuim tot gevolg. 

Weinig capaciteit
Handhavend optreden bij de groeiende digitale criminaliteit is nu lastig vanwege de gebrekkige weinig capaciteit, hoewel Midden-Nederland als enige regio in het land een zogenaamd ‘digitaal district’ heeft.

Daarnaast is er steeds minder noodhulp beschikbaar waardoor steeds meer geselecteerd moet worden welke 112-oproepen worden opgevolgd. De burgemeesters geven aan dat hierin een ondergrens is bereikt in de service aan de inwoners van hun gemeenten.

Uit de krant