De politie en gemeente zijn nauw betrokken bij de BPV's.
De politie en gemeente zijn nauw betrokken bij de BPV's. Foto: Politie (Archieffoto)

Ledenaantal Buurt Preventie Verenigingen neemt af

Politie

LAREN - Meerdere Buurt Preventie Verenigingen (BPV’s) kampen met een terugloop van leden, meldde Politie Blaricum Laren afgelopen week op Facebook. “Maar wat een BPV u kost aan tijd en geld, zal u absoluut meevallen.”

In Laren zijn inmiddels zestien BPV’s actief. “Mogelijk stijgt dit aantal nog”, aldus de politie, “want het koepelorgaan is bezig om de laatste straten aan een bestaande BPV toe te voegen of te overleggen of er voldoende animo is om een zeventiende BPV op te richten.” Toch neemt het aantal leden per BPV af.

Reilen en zeilen

“Het doel van een BPV is het bevorderen van de veigheid in een wijk en het stimuleren van de saamhorigheid”, legt de politie uit. “De gemeente Laren en de politie zijn hierbij nauw betrokken. Samen staan we voor het terugdringen van criminaliteit en betrokkenheid in de wijk.”

“Diverse besturen van BPV’s zoeken momenteel leden. U kunt bestuurslid worden, bijvoorbeeld als voorzitter, secretaris of penningmeester. Samen met de andere bestuursleden zorgt u voor het reilen en zeilen van de BPV. Hoewel tijd dit u kost, is variabel. U kunt immers naar eigen inzicht invulling geven aan de rol. Maar een fulltime baan is het sowieso niet.”

“Zelfs de Algemene Leden vergadering bijwonen is geen voorwaarde, maar dat is wel nuttig. Daardoor komt u te weten wat er speelt in uw wijk, leert u uw buren kennen en kunt u uw wijkagent ontmoeten. De kosten van een BPV variëren overigens ook, van 0 tot 15 euro.”

Op de website van de gemeente Laren, onder de tab ‘Overzicht buurtpreventie verenigingen Laren’, kunt u eenvoudig zien onder welke BPV uw adres valt. 

Uit de krant