Cel voor veroorzaker dodelijk ongeval A27 | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De veroorzaker van dit dodelijk ongeval krijgt celstraf vanwege gevaarlijk rijgedrag.
De veroorzaker van dit dodelijk ongeval krijgt celstraf vanwege gevaarlijk rijgedrag. (Foto: Bob Awick)

Cel voor veroorzaker dodelijk ongeval A27

  Politie

EEMNES - De 33-jarige Huizer die op 10 december 2016 een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakte op de A27 bij Eemnes moet de gevangenis in.

De rechtbank in Utrecht heeft de Huizer veroordeeld tot 12 maanden celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast heeft de rechtbank de man een rijontzegging opgelegd van 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Gevaarlijk verkeersgedrag
Uit het vonnis wordt duidelijk dat de rechters klaar zijn met het toenemende gevaarlijke verkeersgedrag van weggebruikers. Waar zij bij deze vorm van schuld vaak een taakstraf van 240 uur vonnissen, legt zij nu een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op.

Twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak riep de stiefmoeder van het slachtoffer de rechtbank op af te rekenen met verkeershufters als de Huizer. "Zij maken levens van anderen kapot", aldus de vrouw.

Weggelopen
De rechtbank lijkt hier gehoor aan te geven, niet op de laatste plaats ook vanwege het gedrag van de Huizer na het ongeval. De man is weggelopen zonder zich om de slachtoffers te bekommeren. Hij belde zijn vader die hij naar voren schoof als bestuurder.

De Huizer belde direct na het ongeval zijn vader en vroeg of zijn vader naar hem toe wilde komen. Toen kort daarna de politie arriveerde, was de vader al op de plaats van het ongeval en vertelde de politie dat hij achter het stuur zat en zijn zoon op de bijrijdersstoel.

Gedronken
Omdat hij in eerste instantie verklaarde de bijrijder te zijn is geen alcoholtest bij de Huizer afgenomen en is zodoende niet vast te stellen of hij te veel had gedronken. "Een taakstraf is tegen deze achtergrond niet meer passend", aldus het vonnis.

Er is hier juridisch sprake van 'aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag'. De Huizer reed op de avond van 10 december 2016 in zijn Volvo over de A27 richting Utrecht. Met een snelheid van 175 kilometer per uur botste hij achterop de Volkswagen Caddy van het slachtoffer.

Letsel
Door de enorme klap verloor deze de macht over het stuur en kwam de Caddy tegen een boom tot stilstand. De bestuurder overleed ter plekke en zijn vriendin die naast hem zat liep zwaar lichamelijk letsel op.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>