Een paviljoen van dit kaliber kost zeker een miljoen euro.
Een paviljoen van dit kaliber kost zeker een miljoen euro. (Visualisatie: Stork en Albrecht architecten en bouwadviseurs BV)

Ontwikkelaar Jan Geesink: 'Van afhaken is helemaal geen sprake'

  Politiek

BLARICUM - De aanleg en realisatie van het eiland Blaricum aan Zee (BaZ) lijkt - op korte termijn - niet te gaan lukken. Vertegenwoordigers - namens ontwikkelaar Jan Geesink (65) aanwezig tijdens het RondeTafelGesprek (RTG) - herhaalden meerdere malen dat de financiering voor dit veelbelovende plan niet rond komt. Of de gemeente Blaricum moet middels een subsidie met bergen euro's over de brug komen, probeerden zij nog. Maar daar was wethouder Anne-Marie Kennis heel duidelijk over: "Dat zou staatssteun zijn, en dat mag niet."

Het nog aan te leggen eiland in het Gooimeer staat volgens initiatiefnemer Jan Geesink helemaal niet op losse schroeven. "Van afhaken is helemaal geen sprake, al heb ik wel het gevoel dat er krachten zijn die daarnaar toewerken", zegt Geesink, die wegens verplichtingen in Frankrijk verblijft.
Het laatste en huidige plan voor Blaricum aan Zee - 2.500 m² groot (in het oorspronkelijke plan 3.250m², red.) krijgt Geesink echter commercieel nooit weggezet in de markt. "Helaas zijn de aanlegkosten van het eiland te hoog in relatie tot de commerciële mogelijkheden." Wat hem betreft mag een derde partij naar de berekeningen kijken, maar: "Ik denk niet dat wij grote fouten hebben gemaakt." Hij meldt dat hij dit probleem (de financiële onderbouwing) vorig jaar juni al bij het college heeft aangekaart.
In de tussentijd wil Geesink een tijdelijk strandpaviljoen - een mogelijke voorloper op het eiland van BaZ - realiseren op het Stichtse Strand. "Procedureel gaat het eiland nog jaren duren, omdat er vanuit de natuurbeweging bezwaren tegen zijn. Daarom hebben wij een plan gemaakt voor een tijdelijk paviljoen dat voldoende kwaliteit heeft om mogelijk later te verplaatsen naar het eiland. Als het eiland helemaal niet doorgaat kan het paviljoen blijven staan en voldoet het ook aan de vereisten van permanente bebouwing", legt de ondernemer uit.
 

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten