Burgemeester Rinske Kruisinga zet Merel van Roermund in het zonnetje voor eerste keer stemmen.
Burgemeester Rinske Kruisinga zet Merel van Roermund in het zonnetje voor eerste keer stemmen. (Foto: Studio Kastermans)

Bloemen voor Merel van Roermund; 18-jarige gaat voor het eerst naar de stembus

  Politiek

LAREN - Burgemeester Rinske Kruisinga zette vanmorgen op het stembureau (Europese Parlementsverkiezingen) in het Brinkhuis de 18-jarige Merel van Roermund in het zonnetje met een bloemetje en een certificaat.

De Larense mocht vandaag - in het jaar dat honderd jaar stemrecht voor vrouwen wordt gevierd - voor het eerst haar stem uitbrengen. VVD-raadslid Désirée Niekus had hiervoor eerder met een motie aandacht voor gevraagd.

Een uur geleden meldde de gemeente Laren dat 26,88% (om 19.00 uur: 42,15%) van de stemgerechtigden naar stembus zijn gekomen. Stemmen kan nog tot vanavond negen uur. In Blaricum ligt de opkomstpercentage op 23,43% (om 19.00 uur: 37,22%) en in Eemnes op 21,36% (om 19.00 uur: 37,01%).

Uitslag
De BEL-gemeenten doen mee aan een experiment met het centraal tellen van de stembiljetten. Dit betekent dat er op vanavond na het sluiten van de stembussen, op partijniveau wordt geteld.

De voorlopige uitslagen worden bekend gemaakt als de stembussen in alle lidstaten van Europa zijn gesloten. Dit om beïnvloeding te voorkomen. Op zondag 26 mei worden vanaf 23.00 uur de voorlopige uitslagen op partijniveau gepubliceerd op de websites van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren.

Het tellen van de stemmen voor de afzonderlijke kandidaten gebeurt in het openbaar op maandag 27 mei vanaf 9.00 uur bij de BEL Combinatie aan de Zuidersingel 5 in Eemnes.

Na het tellen van de stemmen worden maandag 27 mei in de loop van de dag de processen-verbaal op websites van de BEL-gemeenten gepubliceerd en liggen ze voor iedereen ter inzage in het BEL-kantoor. De kiesraad maakt ongeveer een week na de verkiezingen de definitieve uitslag voor Nederland bekend.

Meer berichten