'Het raadswerk heeft mijn leven verrijkt' | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wilma de Boer-Leijsma zet zich nu in voor de Provinciale Staten.
Wilma de Boer-Leijsma zet zich nu in voor de Provinciale Staten. (Foto: PR)

'Het raadswerk heeft mijn leven verrijkt'

  Politiek

EEMNES - PvdA-fractievoorzitter Wilma de Boer-Leijsma heeft zojuist - tijdens de raadsvergadering - afscheid genomen van haar collega's. Ze sprak daarbij de volgende woorden:

"Zo'n tien jaar geleden gaf ik bij de plaatselijke afdeling van de PvdA aan dat ik wel wat actiever wilde worden in de politiek. Mijn man was aan de studie, mijn dochters aan de zwier, dus ik had tijd.
Toenmalig lijsttrekker Ellen de Valk reageerde enthousiast. Zij wilde het juist graag wat rustiger aan gaan doen. Ik vertelde dat ik wilde doen wat nodig was. In de campagne, het bestuur of bijvoorbeeld als commissielid. "Daar gaan de leden over", werd mij met stelligheid gemeld.

Lijsttrekker
Er werd een ledenvergadering georganiseerd om de lijst voor de verkiezingen van 2010 vast te stellen, maar ik had die avond een kerstworkshop gepland met mijn vriendin Inge en was dus niet aanwezig. Aan het eind van de avond kreeg ik enthousiaste berichtjes met felicitaties … ik was lijsttrekker geworden!
Best een pittig begin, maar ik had er zin in en trok vol goede moed ten strijde. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Want wat heb ik veel geleerd! En wat heb ik mijn woonplaats, de omgeving en de bewoners een stuk beter leren kennen. Het raadswerk heeft mijn leven verrijkt.

Herinneringen
Ik bewaar goede herinneringen aan vergaderingen waarin ik soms wat al te vurig was en goedmoedig werd gecorrigeerd door de burgemeester of de nestors in de raad. Ook aan de raadsuitjes, altijd zo voortreffelijk georganiseerd door Atie en Jessica en met een heerlijke barbecue in de tuin van de burgemeester als afsluiting, bewaar ik warme herinneringen. Die naar Haarlem, waar we in bootjes over het Spaarne een bierproeverij hadden met Tjerk, Jacob en Bas in de boot staat me nog helder voor de geest!
Tijdens de allereerste campagne vertelde ik in Café Staal over mijn droom voor Eemnes: een fijne, groene en sociale gemeente waar iedereen mee kan doen en niemand aan de kant staat. En als ik er nu zo op terug kijk, doen we het eigenlijk best goed hier in Eemnes.

Veel plezier
Ruim negen jaar heb ik dan ook met buitengewoon veel plezier deel uit gemaakt van de Eemnesser raad. Van een wisselende groep mensen die hart heeft voor Eemnes. Het mooie wil behouden of juist innovatie wil toevoegen. Of je nou een zonnepanelenveld wilt realiseren voor een beter klimaat of bloemenbakken voor een gezelliger dorpshart: het doet er toe! Het verschil tussen gelukkig zijn of ongelukkig, zit 'm immers vaak maar in kleine dingen. Mee kunnen doen is daarbij naar mijn mening essentieel. De mens is immers niet gemaakt om alleen te zijn, maar wil er graag bij horen. Bij een werkkring, bij een club, bij familie, bij vrienden.

In de gemeente Eemnes doen wij als raad heel erg ons best om iedereen mee te laten doen. In Eemnes staat niemand aan de kant. Er zijn goede regelingen voor mensen met een kleine portemonnee, we bouwen huizen voor elke doelgroep en de inwoners zijn over het algemeen hartelijk naar elkaar. Toen ik hier 27 jaar geleden kwam wonen voelde ik me welkom en al snel verbonden.

Verbinding
Een fijne samenleving kenmerkt zich doordat er verbinding is. Verbinding tussen arm en rijk, jong en oud, ziek en gezond, migrant en autochtoon, homo en hetero, gelovig en ongelovig. Wanneer er een kloof is en mensen zich buitengesloten voelen of slecht behandeld, ontstaat er ongenoegen en wrevel. Of nog erger onverschilligheid. Word nooit onverschillig! Maak het verschil en reik de hand aan hen die aan de andere kant van de kloof staan. Dat vergt moed en mededogen. We moeten blijven strijden tegen de groeiende ongelijkheid en de vermenging van de boven- en onderwereld. Zorg ervoor dat huizen op een eerlijke manier worden toegewezen en dat er voldoende gebouwd wordt mensen met een lager inkomen. We bouwen huizen voor mensen. Voor onze inwoners. En niet voor makelaars en projectontwikkelaars.

Zet 'm op Raad van Eemnes, want wat geeft het veel voldoening als je door goede samenwerking - want in de politiek doe je niets alleen - samen kan strijden voor een eerlijke samenleving, waarin elk mens van waarde is en mee kan doen.

Ik dank jullie en jullie voorgangers in raad en college, de griffiers, de bodes, de dames van het secretariaat en de ambtenaren, voor de fijne samenwerking en vooral voor het plezier dat we steeds samen gehad hebben."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>