Raadslid Niels Rood (D66): 'Deze coalitie is nu al uitgeregeerd'

  Politiek
Niels Rood.
Niels Rood. (Foto: Gemeente Eemnes)

EEMNES - D66-raadslid Niels Rood is klaar met PvdA en DorpsBelang. Dat zegt hij na de raadsvergadering van afgelopen maandag waarbij de Kadernota centraal stond.

"Geen tiny forest, zoals door het college voorgesteld, want Dorpsbelang en VVD stemden tegen. Wel een nieuw ooievaarsnest om de weidevogelpopulatie de definitieve nekslag toe te brengen; want hoewel drie van de vijf DorpsBelang-leden tegen waren, stem je natuurlijk uiteindelijk braaf mee met je coalitiepartner PvdA. Eemnes niet klimaatneutraal in 2030 want Dorpsbelang wil nergens opwek van energie; de PvdA laat het een beetje gebeuren."

Wethouder terug naar zijn mand
En ook het breedgedragen collegeplan om minstens 46 woningen per jaar te bouwen gaat niet door. "De DorpsBelang-fractie commandeerde de eigen wethouder (Theo Reijn, red.) terug naar zijn mand." De D66-motie die de woorden van het college letterlijk overnam, werd dan ook niet gesteund. "Het college staat daarmee in zijn hemd, maar dat boeit de conservatieve raadsleden niets."

Ambitie
Volgens Rood is elk sprankje hoop dat deze raadsperiode nog tot beleid gaat leiden waar Eemnes of de natuur iets mee opschiet, weg. "Dat is erg teleurstellend. Het college wil best, maar zal zo langzamerhand ook moedeloos worden van het alsmaar afschieten van voorstellen door DorpsBelang; daarbij zodra het nodig is klakkeloos gesteund door de sociaaldemocraten. Deze coalitie is nu al uitgeregeerd. Zodra je iets zegt van het totale gebrek aan ambitie, begint men over successen van het beleid uit de vorige raadsperiode. Er hebben welgeteld twee concrete nieuwe plannen de raad bereikt. Dat is na anderhalf jaar een oogst om je voor te schamen. College noch coalitiepartijen namen de moeite om zich te verdedigen tegen dit argument. Vertelt dat niet alles?"

Wel eerlijk zijn
Rood heeft respect voor behoudende opvattingen. "Maar wees wel eerlijk. Niet roepen dat je wilt dat mensen een huis kunnen vinden en vervolgens alles tegenhouden. Niet roepen dat je in 2030 klimaatneutraal wil worden en een beetje gaan zitten hopen op onbewezen techniek. Dat is lippendienst en je bewijst er de democratie een slechte dienst mee."

Meer berichten