Een impressie van de plannen voor Stationsweg 1.
Een impressie van de plannen voor Stationsweg 1. Foto: Friso Woudstra Architecten

Raad Laren stemt in met plan nieuwbouw Stationsweg 1

Politiek

LAREN - De gemeenteraad van Laren heeft gisterenavond ingestemd met het nieuwbouwplan voor Stationsweg 1. Op de plek van Golden River mag een gebouw verrijzen met plek voor 12 appartementen, in plaats van de 11 uit het oorspronkelijke voorstel. Een stuk van de grond van de naastgelegen voormalige ambtswoning wordt hiervoor verkocht.

De instemming met het plan mag wel een mijlpaal genoemd worden. Sinds 2018 zijn er gesprekken gaande met de eigenaar van het perceel om dit te herontwikkelen naar woningbouw. Het gebouw van Golden City komt rond de zomer al leeg, dus inmiddels was er wel enige haast met een plan dat de goedkeuring van de raad kon krijgen.

Historische uitstraling
De eerste plannen verdwenen al snel in de prullenbak, maar ik oktober 2019 kwam er een variant die door de raad is besproken. Vooral belangrijk werd een historische uitstraling gevonden, die het voormalig stationshotel dat er ooit stond eer zou aandoen. Een paar weken geleden kon de commissie over het nieuwe ontwerp van gedachten wisselen.

Struikelblok bleef toch wel de grootte van de appartementen. Die zou gemiddeld 138 m2 worden. Er waren er wel vier van rond de 100 m2, zoals de bouwnota zou wensen. Larens Behoud gooide daarom na de commissievergadering olie op het vuur door te stellen dat meer kleinere appartementen een harde eis was van de partij om in te kunnen stemmen met de plannen.

Opgedeeld
Daarom diende de partij samen met VVD en CDA een voorstel in waarbij een van de grotere appartementen opgedeeld zou worden in twee kleinere, zonder het uiterlijk van het ontwerp van Friso Woudstra Architecten aan te tasten. In plaats van 7 grotere en 4 iets kleinere appartementen, zouden het dan 6 grotere en 6 kleinere worden. Die kleinere zouden dan met een verkoopprijs van vermoedelijk toch wel wat tonnen tot het middensegment gerekend kunnen worden.

Dat extra appartement was het hoogst haalbare en zo werd er een compromis bereikt waarmee ook Larens Behoud uiteindelijk kon instemmen. VVD en D66 waren lovend over de plannen en het CDA ging toch ook akkoord. Niet omdat het misschien het mooiste plan was, maar wel het best haalbare op dit moment en zeker geen slecht plan.

Te groots
Liberaal Laren en Groen Laren stemden tegen het voorstel en het plan. Vooral Liberaal Laren gaf af op het voorstel door te stellen dat het te groots voor Laren was en het dorp verpest zou worden met een dergelijke entree van het dorp. Ook stond volgens de partij de democratie op het spel als de raad hiermee zou instemmen. Het plan past immers niet binnen de kaders van de door de raad vastgestelde Woningbouwnota 'Laren, behoud door ontwikkeling'.

Over dat laatste was nogal wat discussie. Het zijn dan weliswaar geen sociale woningen waar het hierom gaat, maar als de mogelijke bouwlocaties in Laren breder worden gezien en bij elkaar worden opgeteld, dan zou de verdeling 1/3 sociaal, 1/3 midden segment en 1/3 duur bouwen wel gehaald kunnen worden.

Opbrengsten
Daarbij wordt ook nog eens van de opbrengsten van de verkoop van gemeentegrond 120.000 euro gestort in een nieuwe reserve voor de realisatie/upgrading/inpassing van nieuw te bouwen sociale huurwoningen. Daarnaast wordt 330.000 euro gestort in de algemene reserve. Een bedrag dat volgens D66 een mooie bijkomstigheid is, gezien de penibele financiële situatie waarin het dorp verkeert.

Discussie leverde ook nog wel de verkoop op van het stuk grond van de voormalige ambtswoning die er naast ligt. Hier komt de oprit van de ondergrondse parkeergarage en een deel van het nieuw te bouwen gebouw. Het CDA wilde zich wapenen tegen een koppeldeal en voorkomen dat het hele terrein van het voormalige ambtswoning wellicht gekoppeld zou worden aan deze nieuwe ontwikkeling.

Geruststellen
Wethouder Ton Stam kon hem echter geruststellen, door aan te geven dat de ambtswoning een monument is en zal blijven. Bovendien zou een taxatie uitwijzen dat het gebouw ook in de huidige belabberde staat nog flink geld zou kunnen opleveren, want ook daar werden zorgen over geuit.

Nu het plan goedgekeurd is, kan de ontwikkelaar verder met de voorbereiding voor de daadwerkelijke bouw. De commissie Ruimtelijke Kwaliteit is al bij het tot stand komen van de plannen betrokken en de eerder meegegeven punten zijn inmiddels al verwerkt.

Omgevingsvergunning
Er kan nu een zogeheten anterieure overeenkomst worden afgesloten en als de omgevingsvergunning met ruimtelijke onderbouwing is ingediend, zal het college een verklaring van geen bedenkingen aan de raad vragen. De aanvraag omgevingsvergunning zal dan ook conform de Algemene wet bestuursrecht, samen met de ruimtelijke onderbouwing, 6 weken ter inzage worden gelegd. Tijdens deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend.
De gewijzigde 2e verdieping met een extra appartement naar een voorstel van Larens Behoud, VVD en CDA. (Friso Woudstra Architecten)
Impressie van de zijkant van het nieuw te bouwen gebouw aan Stationsweg 1. (Friso Woudstra Architecten)

Uit de krant