Zo ziet het stedebouwkundig plan er voorlopig uit voor het gebied van De Hilt.
Zo ziet het stedebouwkundig plan er voorlopig uit voor het gebied van De Hilt. Foto: Gemeente Eemnes

Plannen De Hilt en Hink Stap Sprong krijgen steeds meer vorm

Politiek

EEMNES - De nieuwbouwplannen voor het terrein van de Hilt en de Hink Stap Sprong krijgen steeds meer vorm. Inmiddels heeft het college besloten om de groenwal tussen Hasselaarlaan 72 en de Hilt grotendeels te behouden en de twee onder een kap woningen noordelijk van Hasselaarlaan 1b en Laarderweg 40 te vervangen voor 8 grondgebonden seniorenwoningen. In juni spreekt de gemeenteraad over de plannen.

Omdat het nu moeilijk is om een informatieavond op te nemen, nam wethouder Theo Reijn onlangs een filmpje op om te vertellen hoe het er voor staat en binnenkort staat het plan op de agenda van de gemeenteraad. Aangezien dit plan in samenspraak met de raad tot stand is gekomen, verwacht hij dat het er nu wel doorheen zal komen.

Tiny Houses
"Ik wil nog wel met de raad praten over de Tiny Houses die in de eerste instantie op het programma bij de Hilt stonden. Het zou hier beter passen om twee vrijstaande huizen te bouwen. Dat is beter voor de grondexploitatie. De Tiny Houses kunnen dan in Eemnes op een locatie terecht waar die beter passen."

De wethouder blikt nog even terug op het hele proces. "Ik werd geïnstalleerd op het moment dat het eerste plan door de hele coalitie van tafel werd geveegd. De raad vond het allemaal te propperig. Ik heb toen een stedenbouwkundig bureau gevraagd om samen met de raad te gaan kijken wat er kon."

Optimale indeling
Het resultaat werd een maquette die ook in het filmpje met de wethouder te zien is. "Met blokken zijn we gaan schuiven om te kijken hoe je tot een optimale indeling kon komen. Die is toen met inwoners besproken en daar zijn nog wel een aantal dingen uitgekomen die we hebben aangepast. Zoals de groenwal."

"Bewoners vertelden me over de vogels daar, zoals de spechten. Ook is er de wens was om een klim- en klauterbos te maken en de wal leent zich daar uitstekend voor.  Er kan ook een speelplaats komen op de plek van de jeu de boules-baan, die naar een andere plek in Eemnes verhuist. Die groenwal wordt nu een mooie groene verbinding naar de nieuwe wijk."

Parkeerplaats
Dat betekent wel dat de parkeerplaats iets opschuift naar het zuiden. "Er is straks plek voor 110 parkeerplaatsen voor 50 woningen. Dat is voldoende." De wethouder wijst er ook op dat er een stuk minder verkeersbewegingen zullen zijn in de nieuwe wijk dan ten tijde van de sporthal. Toen waren dat er 650 per dag en straks verwachten we er 400. Daarom hoeven we ook niet alles aan te passen en is er niet een verbinding nodig voor auto's naar de Veldweg."

Daarnaast was er een grote wens van inwoners om in dezelfde wijk naar een seniorenwoning te vertrekken en niet naar bijvoorbeeld de Zuidpolder. "Daarom hebben we de drie twee-onder-een-kappers achter de Laarderweg nu vervangen door acht seniorenwoningnen met een tuintje. Dit betekent wel dat de bomen daar verdwijnen. Bewoners van de woningen aan de Laarderwerg bieden we daarom een of twee bomen aan die ze zelf in de tuin kunnen zetten ter afscheiding."

Pijnpunt
Hij weet dat dit voor sommige mensen een pijnpunt is, maar als wethouder maakt hij een afweging die ten gunste komt aan heel Eemnes en daar moeten in dit geval een aantal oude bomen voor sneuvelen. Uiteindelijk ligt er nu een plan met vier dure vrijstaande woningen, acht dure twee-onder-een kappers, twee hoekwoningen in de middenklasse, vijf tussenwoningen in de middenklasse, acht seniorenwoningen in de middenklasse en 23 appartementen in de middenklasse.

De wethouder verwacht dat de appartementen en seniorenwoningen zo rond de 350.000 euro gaan kosten. "Mensen laten hierdoor hopelijk ook weer een grotere koopwoning vrij in Eemnes, waar dan weer gezinnen kunnen wonen." Starters kunnen straks terecht in de nieuwbouw op de plek van de Hink Stap Sprong. Ook daar wordt hard aan gewerkt.

Sociale huur
Daar komt een appartementencomplex met 28 2 à 3 kamerwoningen voor sociale huur. Hij hoopt dat er ook een regeling komt, die het toelaat om deze woningen voor langere tijd aan starters toe te wijzen. Daarnaast is de wethouder in gesprek om acht woningen te laten bouwen tot 200.000 euro.

In de eerste instantie werd hiervoor gekeken naar de Alliantie voor koopgarant woningen, maar die zijn er niet meer. Nu wordt gepraat met een collectief particulier initiatief (CPO) om deze acht woningen te laten bouwen. "Ook hierover ga ik nog in gesprek met de gemeenteraad. Het is puzzelen. Het kan ook zijn dat we toch gaan voor boven en benedenwoningen in dezelfde prijsklasse."

Wel lijkt dit allemaal sneller te gaan dan de ontwikkelingen rond de Hilt en de wethouder laat weten dat deze plannen nu los van elkaar zijn gehaald. "We hopen in begin 2022 de woningen bij de Hink Stap Sprong te hebben gerealiseerd en eind 2022 die bij De Hilt."

Gemeenteraad
De eerste stap is nu in gesprek met de gemeenteraad om de puntjes op de i te zetten. Dit gebeurt op 8 juni tijdens de vergadering van de commissie Ruimte. "Daar kunnen mensen inspreken. Vanwege het coronavirus bij voorkeur schriftelijk, maar er kan ook geregeld worden dat dit mondeling kan. De vergadering kan thuis gevolgd worden."

Als de commissie genoeg informatie heeft, dan kan er tijdens de raadsvergadering van 29 juni een besluit worden genomen. "Daarna kan het plan verder uitgewerkt worden en ter inzage worden gelegd, zodat inwoners nog een zienswijze in kunnen dienen. Niet iedereen zal even blij zijn met de plannen, maar ik denk dat er zeker voldoende draagvlak is om dit nu verder uit te voeren. Het zijn mooie plannen. Ik ben er trots op!"

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Eemnes onder het kopje projecten.

Hieronder het filmpje met wethouder Theo Reijn over de plannen:


Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 23:33
Afbeelding
Karter Coen Doorn wint koningsklasse NK Sport 1 jul, 18:30
Afbeelding
Klaas Gubbels ontvangt Singerprijs 2022 Cultureel 1 jul, 15:32
Afbeelding
“De huis-aan-huiskrant is een onmisbare informatiebron” Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Concert beiaardier en organist in Johanneskerk Laren Cultureel 1 jul, 07:44
Afbeelding
Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop Natuur en Milieu 30 jun, 17:38
Afbeelding
Lezing door journalist en rasverteller Nol van Bennekom Cultureel 30 jun, 14:02

Uit de krant