Wethouder Theo Reijn krijgt een lading ongewenst groen uit de bermen overhandigd van de boeren.
Wethouder Theo Reijn krijgt een lading ongewenst groen uit de bermen overhandigd van de boeren. (Foto: Bob Awick )

Boeren protesteren tegen bermbeleid Eemnes

  Politiek

EEMNES - Boeren in Eemnes hebben gisteren geprotesteerd tegen het maaibeleid van de bermen van de gemeente. Ze overhandigde een lading ongewenst groen aan wethouder Theo Reijn.

De boeren hebben bijvoorbeeld last van distels die op hun land terecht komen. Bij het maaien voor bijvoorbeeld veevoer, komen die distels in het eten van dieren terecht en dat is ongewenst.

Geld
Wethouder Theo Reijn heeft begrip voor het standpunt van de boeren, maar heeft niet zomaar een zak geld tot zijn beschikking. "Het is een discussie die al langer loopt", zegt hij.

"Vorig jaar heb ik nog van een Grieks eiland naar de BEL-combinatie gebeld om extra te laten maaien. Ik heb er dus echt wel oog voor, maar dat betekende dat we wel over het budget heen gingen en dat kan niet. We moeten juist bezuinigen.

Goede afspraken
Hij wil nu gaan kijken hoe hij goede afspraken kan maken over het maaien. "Je wilt ook biodiversiteit, dus we moeten duidelijk vaststellen welke bermen ecologisch beheerd worden en wanneer waar gemaaid wordt."

Hij denkt dan aan een systeem, waarbij gemaaid wordt wanneer het nodig is en dan op sommige plekken meer en andere minder. "De boeren mogen het ook zelf doen, dan betalen we hen, als er maar duidelijke afspraken komen." Daar gaat hij nu mee aan de slag.

Meer berichten