Burgemeester Nanning Mol ondertekent de brandbrief, die een initiatief is van wethouder Peter Calis.
Burgemeester Nanning Mol ondertekent de brandbrief, die een initiatief is van wethouder Peter Calis. (Foto: Gemeente Laren)

Brandbrief over financiële positie gemeenten

  Politiek

LAREN - Burgemeester Nanning Mol van Laren ondertekent de brandbrief die hij en zijn collega’s naar Den Haag sturen over de financiële positie van gemeenten. De brief is ook ondertekend door de burgemeesters van Blaricum, Hilversum, Gooise Meren, Wijdemeren, Huizen en Weesp.

Wethouder Financiën van Laren, Peter Calis, nam het initiatief voor de gezamenlijke brief. “In deze brief richten de gemeenten zich tot de Ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer. Veel gemeenten hebben afgelopen weken hun proteststem laten horen omdat de druk op de begroting te groot wordt."

Structurele probemen
"Dat komt niet alleen door de impact van COVID-19 op dit moment, maar ook door structurele problemen in de bekostiging van het Sociaal Domein en zorgen over de herverdeling van het gemeentefonds."

"In de betrokken gemeenten staan allerlei voorzieningen onder druk, zoals zwembaden, musea, dorpshuizen en bibliotheken. Daarnaast bestaat het risico dat noodzakelijke investeringen in de openbare ruimte en verduurzaming van vastgoed moeten worden uitgesteld.”

Gemeenteraad
De verzending van de brief werd vorige week, tijdens de raadsvergadering van Laren, al aangekondigd door wethouder Calis van financiën. De gemeenteraad riep het college toen unaniem op om de stem te laten horen over de financiële positie.

Meer berichten