Jan van Dunnen.
Jan van Dunnen. Foto: Gemeente Laren

Wordt Jan den Dunnen de nieuwe wethouder van Laren

Politiek

LAREN - Larens Behoud draagt Jan den Dunnen voor als nieuwe wethouder van Laren.

Het bestuur van Larens Behoud heeft na het vertrek van wethouder Van Hunnik een commissie in het leven geroepen die zich bezig heeft gehouden met de zoektocht naar een nieuwe wethouder met de juiste bestuurlijke ervaring en stevige inhoudelijk kennis.

Sociaal domein

In buurgemeente Eemnes werd voormalig wethouder Jan den Dunnen bereid gevonden de portefeuille sociaal domein van Laren op zich te nemen. Hij vervulde deze belangrijke taak al eerder in de periode 2014-2018 voor de gemeente Eemnes. 

“Wij kennen Jan den Dunnen als een deskundige en zeer betrokken lokale bestuurder met een no nonsense aanpak van het sociaal domein”, laat fractievoorzitter Karel Loeff van Larens Behoud weten. “Zijn concrete aanpak van de zorg- en welzijntaken van de gemeente passen erg goed bij onze grote dorpspartij. We moeten ervoor zorgen dat de zorg ‘meer dan netjes’ wordt uitgevoerd en tegelijkertijd ons beperkte budget daarvoor goed besteden.”

Jan den Dunnen is gisteren voor deze wethoudersfunctie voorgedragen aan de gemeenteraad van Laren. Tegelijkertijd wordt door zowel burgemeester Nanning Mol als de overige wethouders Ton Stam (VVD) en Peter Calis (Larens Behoud) met Jan den Dunnen gesproken en afgestemd op welke wijze de overdracht van verschillende taken plaats kan vinden. “In de resterende zestien maanden van deze coalitie is er nauwelijks tijd om in te werken, maar gelukkig hoeft de ervaren Jan dat ook niet”, vertelt Peter Calis.

Dorpspartij

Jan den Dunnen zegt er zelf over: “Ik ken Larens Behoud al jaren als een échte dorpspartij met een enorme betrokkenheid en enthousiasme, dat heeft mij altijd al aangesproken. Het sociaal domein binnen Laren is goed op orde, maar de inbreng van de Rijksoverheid is, net zoals in de meeste gemeenten in Nederland, ontoereikend. We gaan ons maximaal inzetten om de zorg in Laren meer dan netjes te houden, máár het geld moet wel goed besteed worden. We zijn niet ‘gekke Gerritje’ en we geven geen blanco cheques aan de zorg. We leggen de hand op de zwakste schouders en vragen mensen die zelfredzaam zijn of zelf kosten kunnen dragen niet zwaar te leunen op de gemeenschap.”

Den Dunnen staat erom bekend dat hij grote moeite heeft met het begrip ‘recht op WMO’. “De Wet Maatschappelijke Ondersteuning is er ter ondersteuning voor mensen die niet op eigen kracht mee kunnen komen en het is geen recht waarop iedereen maar uitputtend een beroep kan doen. In kleinere sterke gemeenschappen zoals Eemnes en Laren kun je elkaar nog bij de hand nemen. Concreet en snel in actie komen, werkt vaak beter dan ingewikkelde grote en dure zorgtrajecten om te repareren.”

Met elkaar en voor elkaar

Het motto van Den Dunnen is ‘met elkaar en voor elkaar’ en heeft in Eemnes destijds het Jeugd en Gezinsteam opgezet dat vooral preventief werkt in tegenstelling tot de relatief dure oplossingen voor jeugdproblematiek die de regio nu hanteert.

Uit de krant