Jet Bussemaker komt naar de bibliotheek voor een lezing over haar boek.
Jet Bussemaker komt naar de bibliotheek voor een lezing over haar boek. Foto: Bibliotheek hlb.

Lezing door Jet Bussemaker in Brinkhuis Laren

Politiek

LAREN - Jet Bussemaker, hoogleraar Beleid, Wetenschap en Maatschappelijke Impact aan de Universiteit Leiden en het LUMC geeft vrijdag 4 februari een lezing in de bibliotheek in het Brinkhuis aan de Brink 29 in Laren. De lezing start om 20.00 uur.

Jet Bussemaker is ook nog voorzitter van de Raad van Volksgezondheid & Samenleving. Ze was vroeger staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister van Onderwijs, Cultuur en Sport. 

Ze vindt dat bibliotheken een basisvoorziening zijn en daarom vindt ze dat iedere gemeente verplicht een bibliotheek moet hebben. “Van alle culturele instellingen zijn bibliotheken de meest democratische”, aldus Bussemaker in haar boek Ministerie van Verbeelding.

Culturele uitbreiding
Wat vroeger een fysieke bewaarplaats van boeken was, is nu uitgebreid tot een plek van ontmoeting, verbinding en van cultuurpresentaties.

Zo is er in steeds meer bibliotheken een expositieruimte, worden er debatten georganiseerd en cursussen gegeven. Het Taal Café is een goed voorbeeld van een cursus voor mensen met een migratieachtergrond.

Lege handen
Jet Bussemaker is te vaak met lege handen geëindigd. Onbevredigende compromissen, gesloten onder druk van partijbelangen, lobbyisten, veranderlijke kiezers, mediadruk en smalle financiële marges speelden daarbij een rol.

Terwijl de ongelijkheid en onvrede toeneemt, groeien de extremen en dendert het neoliberalisme voort. Haar twee grote vragen zijn hoe die ontwikkeling moet stoppen en of dit nog kan via de politiek?

Idealen
Toen Jet Bussemaker voor het eerst in de kamer kwam, zat ze vol idealen. Maar als Kamerlid voor de PvdA, staatssecretaris en ten slotte minister, stootte ze vaak haar neus. Terwijl de kloof met de burger steeds groter werd.

In Ministerie van Verbeelding is ze open over haar politieke carrière en geeft ze belangrijke lessen voor de toekomst mee.

Overheid met hart
Ze pleit voor een creatieve, flexibele overheid met een hart, een overheid die haar burgers steun biedt in lastige tijden.

Dit blijft niet bij een droom, helder schetst Jet Bussemaker de stappen om dit te bereiken in haar boek.

Gemeentebesturen
Vanaf 14 maart 2022 worden de gemeentebesturen voor de komende vier jaar gekozen. Wat een stem kan bijdragen vinden bezoekers uit bij de lezing van Jet Bussemaker in Het Brinkhuis in Laren.

Er is ruimte voor vragen en ook gaat Bussemaker de tijd nemen om haar boek te signeren. Reserveren kan via bibliotheekhlb.nl.

Het boek van Jet Bussemaker.

Uit de krant