Daan Rovers.
Daan Rovers. Foto: Bibliotheek hlb

Filosofisch Café met Daan Roovers: ‘Wij zijn de politiek’

Politiek

LAREN - De Maand van de Filosofie staat dit jaar in het teken van intimiteit en vreemdheid. Bibliotheek Laren op de Brink besteed daar 10 april aandacht aan met een filosofisch café: ‘Wij zijn de politiek’.

Welke impact hebben maatschappelijke veranderingen als de digitalisering van de leefwereld, de komst van migranten en vluchtelingen en de klimaatverandering op intimiteit en vreemdheid?

Wij zijn de politiek
In 2019 verscheen het boek van Daan Roovers ‘Wij zijn de politiek’ waarin zij pleit voor een nieuw politiek bewustzijn en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid.

‘We maken gretig gebruik van onze vrijheid van meningsuiting, maar mag je eigenlijk alles zeggen? Laten we ons niet veel te makkelijk uit elkaar spelen door populisten en trollen? De extreme stemmen eisen onze aandacht op, ten koste van de redelijke en de gematigde, terwijl die in de meerderheid zijn’, stelt zij daarin.

Ruimte voor politiek bewustzijn 
Het is Daan Roovers persoonlijke missie om filosofie in de publieke ruimte te brengen. ‘In deze spannende tijd voor de democratie is het goed om samen na te denken over de betekenis van burgerschap’, aldus de bibliotheek.

‘In dit boek van Roovers is onder andere een citaat van Hannah Arendt (1906-1975) te vinden: “Het publieke domein, gezien als de wereld die wij gemeen hebben, brengt ons tezamen en verhindert tevens dat wij, bij wijze van spreken, over elkaar heen struikelen.’

Massamaatschappij
‘Wat het zo moeilijk maakt de massamaatschappij te verdragen is niet in de eerste plaats, dat er zoveel mensen zijn, maar het feit dat de wereld tussen hen niet bij machte is hen samen te brengen, hen niet meer kan verbinden en scheiden.’

De woorden van Hannah Arendt zijn ook vandaag de dag actueel. Daan Roovers pleit in ‘Wij zijn de politiek’ voor een (nieuw) politiek bewustzijn en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid.

“Het wordt tijd om groot onderhoud te plegen aan het democratische systeem,” aldus Daan Roovers.

Kaarten
Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum verwelkomt geïnteresseerden voor het Filosofisch Café in Bibliotheek Brinkhuis Laren. Inloop 10 april vanaf 14.00 uur en de lezing start om 14.30 tot 16.00 uur.

Toegang voor leden € 5,00, voor niet-leden € 7,50, koffie en thee wordt gratis aangeboden. Kaarten zijn te verkrijgen via bibliotheekhlb.nl.

Uit de krant