De coalitie onderhandelde gisteren in het Brinkhuis.
De coalitie onderhandelde gisteren in het Brinkhuis. Foto: Gemeente Laren

CDA zet vraagtekens achter invulling wethouderspost door Larens Behoud

Politiek

LAREN - CDA Laren is verrast over de berichtgeving van Larens Behoud over de aankondiging van een wethouder van buiten Laren.

CDA Laren is hier verrast over, omdat de kandidatenlijst van Larens Behoud 34 kandidaat raadsleden had, daartussen zitten meerdere kandidaten met ruime ervaring in het gemeentebestuur van Laren.

Gemeenteraadsvergadering 
De gemeenteraad van Laren kwam op 6 april  samen bijeen in vergadering om het verslag van informateur Jan den Dunnen van Larens Behoud te bespreken.

De VVD, D66 en Larens Behoud hadden laten weten het advies van de informateur op te volgen en een formateur te benoemen.

Geen lokale kandidaat
Vlak na die gemeenteraadsvergadering, hadden de partijen informateur Jan den Dunnen verzocht om de formatie van een nieuwe coalitie vorm te geven.

“Op 16 april maakte Larens Behoud bekend dat zij de heer Frits Westerkamp uit Alkmaar als kandidaat wethouder naar voren schuiven. Omdat de grootste dorpspartij Larens Behoud in hun eigen achterban geen geschikte kandidaat-wethouder kon vinden”, aldus het CDA

D66 en VVD 
“Maar wat onbekend is, is wat de coalitiepartners VVD en D66 hiervan vinden. De VVD zou in de begroting een nieuwe post reiskostenvergoeding voor de nieuwe wethouder moeten maken.”

“Voor D66, die groot voorstander is van duurzaamheid, moet de brandstof die de nieuwe wethouder iedere week vier jaar lang gaat verbruiken een bittere pil zijn.”

Nog eens beraden
Daarom wil CDA Laren dat Larens Behoud lijsttrekker en fractievoorzitter Karel Loeff zich nog eens beraadt en alsnog uit de achterban van de partij een geschikte kandidaat vindt.

Larens Behoud is namelijk diep verweven met het dorp en haar inwoners, als ze eenmaal geen geschikte kandidaat kunnen vinden komt dat ongeloofwaardig over. 

Coalitieonderhandelingen
Ondertussen onderhandelde de fracties van Larens Behoud, VVD en D66 over de vorming van een nieuwe coalitie. Vrijdag 29 april werd in het Brinkhuis gesproken over onder andere duurzaamheid, onderwijshuisvesting, de ontwikkeling van het Brinkhuis en Laren Regenklaar.

Daarvoor sloten onder anderen vrijwilligers van de Hut van Mie en schoolbestuurders aan bij de gesprekken. Komende weken vinden nog verdere gesprekken plaats. Die moeten leiden tot een akkoord dat op draagvlak in de raad én de samenleving kan rekenen.

Uit de krant