Van links naar rechts: René ten Have (wethouder Eemnes), Jan van Midden (wethouder Laren), Peter Smit (bestuurslid waterschap Amstel, Gooi en Vecht), Frans Cornelis (wethouder Blaricum) en Peter van Dijk (gemeentesecretaris Blaricum).
Van links naar rechts: René ten Have (wethouder Eemnes), Jan van Midden (wethouder Laren), Peter Smit (bestuurslid waterschap Amstel, Gooi en Vecht), Frans Cornelis (wethouder Blaricum) en Peter van Dijk (gemeentesecretaris Blaricum). Foto: BEL Combinatie

Waterschap en BEL-gemeenten aan de slag met Gooiergracht

Politiek

BEL - Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren zetten samen een grote stap in de aanpak van de watergang Gooiergracht. Deze week ondertekenden zij een plan om de samenwerking te verbeteren. 

In het plan staan afspraken over het opruimen van de vervuilde bodem van de gracht, de aanpak van onderhoud dat al lang niet is gedaan, en over de verdeling van verantwoordelijkheden. 

“De Gooiergracht wacht al lang op een gezamenlijke aanpak”, vertelt Peter Smit, bestuurslid van waterschap AGV. “In het verleden was er veel onduidelijkheid over wie waar verantwoordelijk voor was bij het onderhoud van de Gooiergracht. Deze samenwerkingsovereenkomst geeft hierin duidelijkheid, wat helpt om de eeuwenoude gracht aan te pakken.”

Gezamenlijk projectteam

Om het plan uit te werken, gaan de gemeenten en het waterschap gezamenlijk een projectteam aanstellen met medewerkers uit beide organisaties. Smit: “Het projectteam gaat aan de slag met het maken van een uitvoeringsprogramma, uitwerken van de financiële afspraken en toekomstbestendig maken van de Gooiergracht. Zo gaan we aan de slag met klimaatadaptatie en biodiversiteit.”

“Zodra deze plannen zijn uitgewerkt, beginnen we in 2025 met het uitvoeren van de werkzaamheden. Een belangrijk onderdeel van deze werkzaamheden zal zijn het kwaliteitsbaggeren, dat is het opruimen van de vervuilde waterbodem.”

Integrale aanpak

De Gooiergracht ligt op de grens van de gemeenten Blaricum, Laren en Eemnes, en op de grens van de provincies Utrecht en Noord-Holland. Via de Gooiergracht kan water uit het Gooi wegstromen naar het Eemmeer.

Wethouder Jan van Midden vertelt: “De Gooiergracht zorgt al eeuwenlang voor het bergen en afvoeren van hevige regenval. Door klimaatverandering nemen de weersextremen toe, dus de gracht moet hierop worden aangepast. Dat lukt alleen indien het waterschap én de drie BEL-gemeenten samen plannen maken voor een integrale aanpak. Daar gaan we nu samen mee aan de slag!”

Uit de krant