Gedeputeerde van Noord-Holland Jack van der Hoek tijdens de presentatie van het bestuurskrachtonderzoek.
Gedeputeerde van Noord-Holland Jack van der Hoek tijdens de presentatie van het bestuurskrachtonderzoek.

Eemnes ziet af van overleg gedeputeerde NH

  Politiek

EEMNES - De gemeenteraad van Eemnes is door gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland uitgenodigd voor een zogeheten 'open overleg' om te praten over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten in Gooi en Vechtstreek. De raad van Eemnes heeft de gedeputeerde echter laten weten geen gebruik te maken van deze uitnodiging.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben 7 februari dit jaar laten weten een herindelingsprocedure te starten volgens artikel 8 van de Wet Arhi voor gemeentelijke herindeling in de Gooi en Vechtstreek.

Bestuurskracht
Doel van de provincie is om te komen tot maximaal drie gemeenten. Dit is volgens Noord-Holland nodig om de lokale en regionale bestuurskracht te versterken.

Tijdens de eerste fase van de Arhi-procedure voert de provincie zogeheten 'open overleggen' met de gemeenten in de regio. De eerste fase kan maximaal zes maanden duren. Daarna besluiten GS of de procedure voor enkele of alle gemeenten wordt voortgezet.

Nauwe samenwerking
Hoewel Eemnes in een andere provincie ligt en daarom geen onderdeel is van deze Arhi-procedure, is zij wel uitgenodigd voor een open overleg op 16 mei. Dit vanwege de nauwe samenwerking met Blaricum en Laren in de BEL Combinatie.

De gemeenteraad van Eemnes is unaniem van mening dat het behoud van de zelfstandigheid van Eemnes het uitgangspunt is. Het laatste bestuurskrachtonderzoek geeft ook aan dat Eemnes voldoende bestuurskrachtig is.

Niets toevoegen
Eerder heeft de raad in een zienswijze aan GS haar standpunt al duidelijk gemaakt. Een open overleg zoals nu was gepland zal daaraan volgens de raad feitelijk niets toevoegen.

De raad heeft de gedeputeerde in het vervolg van de Arhi-procedure gevraagd wel rekening te houden met het feit dat Eemnes hecht aan de goede samenwerking met de gemeenten Blaricum en Laren binnen de BEL Combinatie. Een samenwerking die zij graag wil voortzetten.


1 reactie
Elke woensdag het Laarder Courant per e-mail
Meer berichten
 

Laarder Courant nieuwsbrief

Elke woensdag het Laarder Courant per e-mail