Fons Hertog (burgemeester Huizen), Anne-Marie Kennis (locoburgemeester Blaricum) en Rinske Kruisinga (burgemeester Laren) hebben er vertrouwen in.
Fons Hertog (burgemeester Huizen), Anne-Marie Kennis (locoburgemeester Blaricum) en Rinske Kruisinga (burgemeester Laren) hebben er vertrouwen in. (Foto: Gemeente Huizen)

Huizen, Laren en Blaricum willen de taken onderling verdelen

  Politiek

REGIO Huizen, Blaricum en Laren willen hun bestuurskracht versterken met een samenwerkingsmodel dat ze 'gemeenschappelijke regelingen' noemen. De drie gemeenten wijzen voor vijf beleidsterreinen steeds één wethouder aan die het mandaat krijgt om namens alle drie de gemeenten op te treden in de regio.

De colleges van de gemeenten Huizen, Blaricum en Laren stuurden vandaag een voorstel naar de provincie Noord-Holland waarin zij dit model aandragen als oplossing voor het versterken van de regionale bestuurskracht. Als de provincie begin november akkoord gaat met deze opzet, moet het plan in 2018 operationeel zijn. Na twee jaar, begin 2021, wordt geëvalueerd of daarmee de regionale bestuurskracht daadwerkelijk is versterkt, zo melden de gemeenten in een persverklaring.

Verdeling
Het gaat daarbij om de beleidsterreinen milieu en duurzaamheid, ruimte en mobiliteit, economie en innovatie, cultuur/recreatie/toerisme en het sociaal domein. De gemeenten willen deze vijf beleidsterreinen verdelen in een verhouding van drie (Huizen), één (Laren) en één (Blaricum).

De drie gemeenten zeggen de reactie van de provincie met vertrouwen af te wachten.


reageer als eerste
Elke woensdag het Laarder Courant per e-mail
Meer berichten
 

Laarder Courant nieuwsbrief

Elke woensdag het Laarder Courant per e-mail