Leo Janssen.
Leo Janssen. Foto: PR

Leo Janssen: 'Hoe onverstandig kun je zijn'

Politiek

LAREN - "De teleurstelling moet groot zijn onder het rooie volk van Laren, anders reageer je niet zo onverstandig om zichtbaar te zijn", reageert Leo Janssen, voormalig wethouder Cultuur op de actie van Chris Bogaers. Het voormalig PvdA-raadslid vraagt zich af of de miljoenenschenking van Els Blokker aan Singer Laren wel toekomstbestendig is.

"Zowel nieuwkomer GroenLinks als de gevestigde Partij van de Arbeid visten bij de jongstleden gehouden gemeenteraadsverkiezing in Laren achter het net. Geen van tweeën behaalde een zetel. Ergo ze aten elkaar op. Hoe 'onverstandig' kun je zijn", aldus Janssen.

"Nog 'onverstandiger - lees 'dommer'- is het online-bericht van de Laarder Courant de Bel van vanochtend: 'Chris Bogaers (PvdA) kritisch over schenking Blokker-collectie aan Singer'. Een schenking kunst van Els en Jaap Blokker, ingepakt en wel, van vele tientallen miljoenen. U leest het goed: van vele tientallen miljoenen! De zetelloze voorman van de Larense sociaal-democraten wil nu weten of de gemeente Laren nimmer financieel hoeft bij te springen om de nieuwe vleugel en de collectie te conserveren. Bogaers zegt: "Ik zou het heel vervelend vinden als in 2050 mijn kinderen en kleinkinderen deze schenking mee zouden moeten helpen financieren ten koste van andere projecten in ons mooie dorp". Er moet volgens de bezorgde Laarder goed naar de clausules gekeken worden en "Mevrouw Singer heeft ons in het verleden een prachtige schenking gedaan, de financiële gevolgen voor de gemeente Laren waren bijzonder ingrijpend en heeft de gemoederen aardig bezig gehouden waardoor de gemeente fors in de buidel heeft moeten tasten". Wat een scherpzinnigheid en wat een waakzaamheid. Misschien moet de schenking wel worden teruggedraaid. Stel dat…

De PvdA moet Onze Lieve Heer op zijn blote knieën danken, dat mevrouw Els Blokker het dorp Laren voor de toekomst een blijvend imago heeft verschaft als hét museum van de Modernisten. Fantastisch dat dit hier in Laren mag plaatsvinden. Waar vind je nog een ruimhartiger en bescheiden mecenaat als dit (mevrouw Blokker liet zich in het filmpje waarin de genereuze gift wereldkundig werd gemaakt in het halfdonker op een afstand van de zijkant filmen)? De meeste mecenassen met een kapitaal als dat van de familie Blokker hebben allemaal al hun eigen museum (Voorlinden in Wassenaar) of soms twee (More in Ruurlo en More in Gorssel). Mevrouw Blokker heeft het dorp alleen maar voor de toekomst mooier willen maken. Daar kan een sociaal-democraat toch niet tegen zijn.

Zeg dan ook ruimhartig 'dank je wel' en heb er meer dan de grootste bewondering voor. Waar vind je nog iemand die hun jarenlang opgebouwde kunstcollectie zomaar wegggeeft. Met een museumvleugel erbij! Uniek! Jammer dat Anna en William Singer jr. nooit Jaap en Els Blokker hebben kunnen ontmoeten. Het zouden dikke vrienden zijn geweest die het beste voor hadden met ons dorp en de kunst. Met dit geschenk zet mevrouw Els Blokker namens haar man Jaap ons dorp op een majestueuze manier op de kaart. Tot aan de kleinkinderen van Chris Bogaers toe, hoeft het city-marketing budget van het dorp Laren niet meer te worden aangesproken. Moet je eens kijken 'hoeveel geld je alleen daarmee al bespaart'. Dat moet een beetje cultuurbarbaar toch aanspreken.

Het dorp, de regio, het land kleurt met dit soort mecenaat alleen maar op en wordt er een stuk prettiger en kleurrijker door. Dank je wel Els en Jaap!", besluit Leo Janssen.

Uit de krant