Duiven en duivenmelkers zien elkaar in De Duiventil | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo LaarderCourant.nl
Duivenhouders laten voor de wedvlucht hun duiven inkorven en registreren.
Duivenhouders laten voor de wedvlucht hun duiven inkorven en registreren.

Duiven en duivenmelkers zien elkaar in De Duiventil

  Sport

LAREN - De postduivensport staat sinds eind vorig jaar officieel op de lijst van Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Een verdiende vermelding, want er zijn in ons land al meer dan honderd jaar duivenhouders die deze vorm van cultureel erfgoed van generatie op generatie overdragen. Duivenhouder en voorzitter van Postduivenvereniging De Zwaluw in Laren Ronald Heesen begon in 1976 met de duivensport. "Het zou mooi zijn als de aandacht voor de duivensport groeit. In het Gooi neemt het aantal duivenhouders tot mijn spijt snel af."

Het is druk op vrijdagavond in De Duiventil, het onderkomen van PV De Zwaluw aan de Heideveldweg in Laren. Voor het gebouw staat een aanhangwagen waarin de duiven later hun reis naar het zuiden zullen maken. Binnen staan rieten manden vol met duiven die rustig wachten totdat ze worden geregistreerd en ingekorfd, zoals Ronald Heesen, voorzitter van de Larense postduivenvereniging, het noemt.

De duivensport kent veel specifieke termen, blijkt al snel als je met een duivenhouder in gesprek raakt. Inkorven betekent zo veel als wedstrijdklaarmaken, bij het registreren wordt de duif ingelezen in de klok. Op de tafels in het verenigingsgebouw liggen de elektronische duivenklokken van de leden van PV De Zwaluw verspreid.

Duivenhouders staan in de rij om hun duiven te laten inkorven, voordat de vogels voorzichtig in de grotere plastic manden met de duiven van collega-duivenmelkers worden gezet om de reis te kunnen maken. "Elke duivenhouder heeft zijn eigen klok", legt Heesen uit. "Als de duif weer bij zijn eigen duivenhok aankomt, krijgt de eigenaar dit door op zijn klok. Die klokken worden later uitgelezen in het computersysteem van de vereniging, zodat ook meteen duidelijk is welke duif wanneer is binnengekomen."

Hij verwacht dat alle duiven rond acht uur wel ingekorfd zullen zijn, waarna ze via Soest naar hun eindbestemming in België vertrekken.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>