Schipper Bernd de Cneudt.
Schipper Bernd de Cneudt.

Wisselprijs definitief voor skûtsje Eemlander

  Sport

EEMNES - "We hebben hem", laat een trotse Joop van der Schaaf uit Eemnes weten. Na een weekend van strijd op het Sneekermeer heeft skûtsje Eemlander voor de derde keer op rij de Roekoepôle Race gewonnen en heeft daarmee de wisselprijs definitief mee naar Eemnes genomen.

Zaterdagmorgen startte de Eemlander met schipper Bernd de Cneudt aan het roer geconcentreerd de race. Direct na de startlijn besloot De Cneudt een geheel andere koers te varen, weg van alle skûtsjes. Dit pakte goed uit, want de Eemlander rondde als eerste de bovenboei. "Er ontspon zich een interessante strijd met alle vijf naaste concurrenten en in het laatste voordewindse rak wist de Eemlander op de finishlijn haar grootste concurrent de Welvaart te passeren."
In de tweede wedstrijd was de strijd nog heviger. Lange tijd lag de Eemlander op de tweede plek achter de Welvaart. Na een geslaagde inhaalmanoeuvre sloeg het noodlot toe. "De noodreparatie aan de fokkeval in de top van de mast brak weer af. Hierdoor kwam de Eemlander nagenoeg stil te liggen en besloot De Cneudt in het voordewindse rak het grootzeil te laten zakken en de fokkeval opnieuw te repareren. Alle concurrenten haalden ons in." Na de reparatie begon de Eemlander aan een spannende en indrukwekkende inhaalrace en wist als derde te finishen.
Op zondag ging de strijd verder. Door een slimme strategie - De Cneudt maakte direct na de start een andere stuurboordslag - zeilde de Eemlander uit het gedrang en werd snel de koppositie ingenomen. Het werd een kwestie van de race geconcentreerd uitzeilen. Dat lukt met drie minuten verschil met de nummer twee. De Eemlander had de Welvaart met 1/10e punt verschil verslagen.

Meer berichten