'Iedereen vaart zo snel of langzaam als hij wil' | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Kanoën is goed voor lichaam en geest.
Kanoën is goed voor lichaam en geest. (Foto: Meander)

'Iedereen vaart zo snel of langzaam als hij wil'

  Sport

EEMNES - "Niets is zo ontspannend als een kanotochtje over de Eem, 's avonds, als de wind is gaan liggen en de zonsondergang een schitterend schouwspel biedt of 's ochtends vroeg, als het water dampt en de vogels in grote zwermen hoog door de hemel vliegen", meldt John Veltman uit Eemnes. Hij is lid van kanovereniging Meander, dat het Ocrieteiland als thuisbasis heeft.

De gezellige en gastvrije kanovereniging Meander telt circa negentig leden. Hun clubhuis met steiger aan de Eem staat op het Ocrieteiland, op de grens van Eemnes en Baarn, tegenover de plek waar vroeger de Ocrietfabriek stond. "Misschien komt het door de afgelegen ligging dat er zo weinig Eemnessers lid zijn, misschien maakt onbekend onbemind. Dat is jammer, want de club heeft veel te bieden. Vanuit Eemnes is het een klein halfuurtje fietsen, met de auto kost het niet meer dan vijftien minuten", zegt Veltman.
Dinsdagavond is de verenigingsavond. "Dan varen we in diverse, spontaan gevormde groepjes naar het pontje bij Eemdijk, de monding of het eiland de Dode Hond. Na afloop is het gezellig borrelen aan de bar. Op een andere dag varen kan ook: elk lid heeft een eigen sleutel."
Hoewel het tochtje naar de monding nooit verveelt, zijn er nog meer mogelijkheden. Veltman: "Amersfoort is goed bereikbaar, evenals Huizen, Spakenburg en de Eemhof. Een paar jaar geleden zijn enkele leden naar het haventje van Eemnes gevaren, met een welverdiende pauze op het terras van café Staal. Ook dat is (nu nog) mogelijk. Wie nog verder wil, kan mee met een van de door de toercommissie georganiseerde tochten elders in Nederland. Je vaart langs de prachtigste plekjes en het is nog gezellig ook!"

De meeste leden van kanovereniging Meander, in leeftijd variërend van 30 tot 85 jaar, varen recreatief, dat wil zeggen: gewoon lekker peddelen. "Iedereen vaart zo snel of langzaam als hij wil, er is geen competitie en er staat niemand op de kant te schreeuwen dat het harder moet. Toch is kanoën uitstekend voor de conditie omdat je tijdens het varen heel veel spieren gebruikt", vervolgt de Eemnesser zijn verhaal.
Enthousiast geworden? Kom op 15 juni naar de open dag om kennis te maken met deze laagdrempelige sport. Kano's liggen klaar. Nieuwe leden worden goed begeleid met een introductiecursus en een maal per jaar is er de mogelijkheid om in het zwembad te oefenen. Meer weten? Kijk op www.kvmeander.nl of stuur een mailtje naar secretaris.kvmeandergmail.com.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>