<p>Juvat, ambassasdeur voor Jongeren Op Gezond Gewicht, laat de kinderen een hand opsteken.</p>

Juvat, ambassasdeur voor Jongeren Op Gezond Gewicht, laat de kinderen een hand opsteken.

(Foto: Bob Awick)

Kinderen in beweging gezet door Juvat bij ‘Grootse Sportinstuif’

  Sport

BEL - “Even kijken of jullie scherp zijn hoor”, roept Juvat Westendorp, ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), vanmiddag op de velden van s.v. Eemnes. Zo’n 125 kinderen steken daarna op zijn teken een hand omhoog.

“Nu de ander, een, twee, nul en naar rechts, links.” De kinderen volgen hem geconcentreerd. “Zijn jullie al scherp?”, vraagt Juvat. Een van hen zegt nee, dus gaat hij nog even door.

Uit volle borst
Daarna moet ook het volume getest worden. Van laag naar hogen schreeuwen de kinderen uit volle borst mee. Dan om de beurt de meisjes en de jongens. Van laag naar hoog.

Als de test volgens hem geslaagd is, begint hij met de echte warming-up, een dansje op muziek. De kinderen stampen, rennen op hun plaats, gaan naar links en naar rechts en vieren samen met hem een klein feestje.

Wethouder en burgemeester
Voor zijn warming-up, had Juvat wethouder van Sport Wilma de Boer en burgemeester Roland van Benthem geïntroduceerd. Zij legden uit waarom de kinderen vandaag konden sporten bij de ‘Grootse Sportinstuif’.

“Sporten en gezond eten zijn belangrijk in deze tijd. Daarom hebben we als gemeenten er voor gezorgd dat kinderen nu extra kunnen sporten”, aldus de wethouder. “Daarnaast wordt je er een beter mens van. Je kunt je met sporten en bewegen ook lekker afreageren”, aldus de burgemeester.

Springkussens
Vervolgens konden de kinderen gaan sporten en bewegen op de voetbalvelden waar een stormbaan stond en diverse springkussens. Ook was er een veldje waar boardingvoetbal gespeeld kon worden.

“Dat gebeurt ook onder leiding van de oudere jeugd die zich in Eemnes aangemeld heeft voor het project ‘Jeugd aan Zet’”, legt buurtsportcoach Lorenzo Tat uit. Hij heeft het evenement georganiseerd en leidt ook het project ‘Jeugd aan Zet’.

Jongeren
“Ik had het nooit verwacht, maar 25 jongeren hebben zich hiervoor aangemeld. We zetten ze in bij de wekelijkse sportinstuiven in de BEL-gemeenten en tien helpen ons hier vanmiddag.”

De jongeren van Jeugd aan Zet krijgen ook allemaal een EHBO-opleiding. “Het grootste deel heeft deze al gehad. Op 12 augustus krijgen ze allemaal hun diploma en hun cadeaubon ter waarde van 50 euro om uit te geven bij lokale ondernemers.”

Activiteiten
“We organiseren als Sportief & Gezond BEL naast deze instuif ook allerlei andere activiteiten. Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen”, legt hij uit. “Zo zijn er diverse wekelijkse sportinstuiven in Laren, Blaricum en Eemnes. De gemeenten willen er voor zorgen dat er genoeg gelegenheden zijn voor jong en oud om te bewegen. Nu ook, omdat er veel mensen niet op vakantie gaan en thuisblijven.”

Wie precies wil weten wanneer deze sportinstuiven zijn en waar, kan terecht op de website sportiefengezondbel.nl. “Als je klikt op kalender kun je zien wat er allemaal gebeurt, voor wie en waar. Daarnaast hebben we ook een Facebookgroep met informatie.”

Meer berichten