Frans Plötz: 'Ons onderzoek laat ook zien dat de methode veilig is.'
Frans Plötz: 'Ons onderzoek laat ook zien dat de methode veilig is.' (Foto: Kees Boelhouwer fotografie)

Tergooi: 'Antibiotica bij baby's drastisch omlaag'

  Zorg

BLARICUM - Het percentage pasgeborenen dat antibiotica krijgt toegediend, kan drastisch omlaag. Dat stelt Tergooi na eigen onderzoek. 

"We passen nu een nieuwe objectieve meetmethode toe waardoor we  beter weten wanneer antibiotica écht nodig is", aldus kinderarts en één van de vijf onderzoekers dr. Frans Plötz. "Het percentage baby's dat antibiotica kreeg, daalde in ons onderzoek met maar liefst 44 procent. Ons onderzoek laat ook zien dat de methode veilig is."

Van de 100 bevallingen gaan 85 moeders met hun baby blakend van gezondheid en zonder problemen naar huis. Sommige baby's hebben een groter risico op een infectie, bijvoorbeeld als de moeder aan het eind van de zwangerschap koorts heeft en een bacterie bij zich draagt. Dit risico is ook groter bij een vroeggeboorte of als de vruchtvliezen lang voor de bevalling breken.

Het probleem is dat een infectie van een baby moeilijk te onderscheiden is van normale aanpassingsverschijnselen direct na de geboorte. Zo kan in de eerste levensminuten vocht in de longetjes van de baby tijdelijk voor benauwdheid zorgen. Artsen nemen dan vaak het zekere voor het onzekere en dienen antibiotica toe.

Sepsis calculator
Dit betekent dat het pasgeboren kind voor twee tot drie dagen een infuus krijgt en in de couveuse komt te liggen. Het kind wordt van de moeder gescheiden en moet langer in het ziekenhuis blijven. "We hebben als artsen behoefte aan een objectieve maat, waarmee we op een veilige manier kunnen beoordelen of in geval van twijfel antibiotica echt nodig is", zegt Plötz. "We denken die gevonden te hebben in de sepsis calculator. Dit is een rekenmethode uit Amerika die op basis van alle risicofactoren berekent hoe groot de kans is dat de klachten veroorzaakt worden door een infectie. In ons ziekenhuis hebben we onderzoek uitgevoerd naar deze rekenmethode."

De vijf onderzoekers uit Tergooi onderzochten eerst of in circa duizend eerdere gevallen antibiotica zou zijn toegepast als de sepsis calculator als leidraad had gediend. De helft minder baby's zou dan antibiotica hebben gekregen. Daarna werd het onderzoek uitgebreid naar moeders die in Tergooi bevielen. Het aantal baby's dat antibiotica kreeg toegediend, bleek nu 44 procent lager te zijn dan het jaar ervoor. In dat jaar werd nog niet met de sepsis calculator gewerkt.

Landelijk uitvoeren
Tergooi werkt als een van de eerste ziekenhuizen in Europa met deze methode en gaat dit onderzoek nu landelijk uitvoeren. Hier doen onder andere Martini Ziekenhuis Groningen, Isala Zwolle, Medisch Centrum Alkmaar, OLVG-West in Amsterdam en Westfriesgasthuis in Hoorn aan mee.

Meer berichten