Jeugdarts in Gooi en Vechtstreek reageert op dalende trend aantal vaccinaties | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het ziet er soms niet zo uit, maar voor kinderen is een vaccinatie eigenlijk een cadeau, vindt Huijgen.
Het ziet er soms niet zo uit, maar voor kinderen is een vaccinatie eigenlijk een cadeau, vindt Huijgen. (Foto: Sander Heezen)

Jeugdarts in Gooi en Vechtstreek reageert op dalende trend aantal vaccinaties

  Zorg

LAREN/BLARICUM - Zorgen om de vaccinatiegraad voor kinderziektes. Die is namelijk onder de cruciale grens van 95% gezakt, ook in 't Gooi en de Vechtstreek. Weesp zit met 96% nog wel boven de grens, maar de overige gemeenten binnen 't Gooi en de Vechtstreek halen dat percentage (soms bij lange na) niet. Hilversum en Huizen stellen met respectievelijk 89,6 en 89,9% het meest teleur.

Jeugdarts Anjella Huijgen van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek deelt de zorgen, al wil zij niet overdrijven. "Dat er sprake zou zijn van een rampzalige situatie is echt onzin."

Jeugd en Gezin vaccineert kinderen volgens het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bij elkaar opgeteld zijn dat vaccinaties tegen twaalf verschillende infectieziekten en in deze regio jaarlijks, alleen al aan zuigelingen, ruim 18.200 vaccinaties.
Het percentage tweejarigen dat gevaccineerd wordt tegen ziekten als tetanus, polio, mazelen en kinkhoest daalt de laatste jaren echter. Momenteel is dit percentage zo'n 90%, zowel landelijk als regionaal. Dat betekent overigens niet dat die 10% helemaal geen enkel prikje krijgt. Het kan zo zijn dat ze een aantal prikken wel krijgen, benadrukt Huijgen. "Het Rijksvaccinatieprogramma bekijkt wat de beste leeftijd is voor een vaccinatie, voor een acceptabele prijs. En als blijkt dat er een prik minder kan, wordt dat echt wel doorgevoerd. Ik snap ook wel dat een vaccinatie niet iets is om naar uit te kijken. Aan de andere kant is een vaccinatie het meest preventieve dat we ouders en kinderen kunnen aanbieden. Je geeft kinderen een geweldig cadeau. Wat dat betreft is het wel iets om naar uit te kijken."
Toch nam het percentage de afgelopen jaren af. Een oorzaak kan de jeugdarts niet geven. Zij wil zich graag met de feiten bezighouden en zich niet begeven op het gladde ijs die aannames kunnen zijn. Ook de link tussen vaccinaties en autisme is er, aldus Huijgen en vele anderen, niet. In de vorige eeuw publiceerde de Brit en voormalig arts Andrew Wakefield in het vooraanstaande, wetenschappelijke tijdschrift The Lancet een onderzoek met daarin de conclusie dat de vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond autisme en darmziekten veroorzaakt. "De publicatie is al met terugwerkende kracht verwijderd uit het tijdschrift. Dat gebeurt zelden of nooit. Natuurlijk, signalen van autisme treden op rond diezelfde leeftijd als die vaccinaties er zijn: bij 1- of 2-jarigen. Dan lijkt er een link te zijn, maar die link is er niet. Maar kennelijk blijft het oorspronkelijke - en dus foute - bericht bij mensen hangen."

Twijfelaars wijzen op de website van het RIVM en met hen wil ze het gesprek aangaan. Dat is volgens Huijgen de beste manier om het percentage weer omhoog te krijgen. Bovendien kunnen kinderen die een vaccinatie hebben gemist deze tot hun achttiende verjaardag alsnog krijgen. Maar fanatieke tegenstanders zul je nooit over de streep kunnen trekken, weet zij. Daarom heeft het in haar ogen ook geen zin om vaccineren verplicht te stellen. "Dan moet je als arts vaccineren terwijl de ouders van dat kind zeggen dat dit niet mag. Dat gaat dan in een heel gecompliceerde en nare sfeer. Nee, een goede uitleg moet voldoende zijn om twijfelaars zover te krijgen. En mensen met vragen kunnen ons altijd bellen."
Huijgen vertelt haar verhaal op het moment dat bekend wordt dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een nieuwe vaccinatiecampagne lanceert tegen de meningokokkenziekte, gericht op jongeren. Jongeren krijgen in het jaar dat zij 14 worden een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie. Dit najaar zijn dat de jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. In 2019 volgt een inhaalcampagne voor alle tieners, geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004. "Dat betekent dat we in 2019 13.000 tieners er extra bij krijgen", weet de 56-jarige Bussumse. "Dat wordt een enorme uitdaging, maar we weten het belang."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>