Forse stijging AED's in Laren | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Hartstichting

Forse stijging AED's in Laren

  Zorg

LAREN - Het aantal AED's in Laren is flink gestegen. Door een donatie van 12.500 euro en inzet van de Larense buurtpreventievereniging kon de Hartstichting zorgen voor een goede spreiding van AED's die zowel 24 uur per dag beschikbaar zijn als aangemeld bij reanimatie-oproepsysteem HartslagNu.

Daarmee heeft iemand die in Laren een hartstilstand krijgt nu een grotere kans deze te overleven. De AED's hangen verspreid over het dorp, waaronder aan het Singermuseum.

Door het project zijn er zeven AED's bij gekomen in Laren. Op dit moment zijn er twaalf AED's in Laren aangemeld bij het oproepsysteem, bijna voldoende om slachtoffers overal in de gemeente binnen zes minuten te helpen. Alleen bij de Westerheide en op de Pruisenberg zijn nog AED's nodig. Als bij een hartstilstand binnen zes minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet is de overlevingskans het grootst.

Initiatiefnemer Otto Bekouw, die zelf een hartstilstand overleefde, is blij met de ontwikkeling. "Uit eigen ervaring weet ik dat snel ingrijpen door omstanders je leven kan redden. Daarom ben ik zo blij dat we nu in Laren veel AED's hebben om bij een hartstilstand tijdig hulp te bieden." Bekouw hoopt dat de toename in het aantal AED's ook leidt tot meer burgerhulpverleners en aanhoudende aandacht voor goed onderhoud voor deze defibrillatoren, zodat ze altijd goed inzetbaar blijven.

Daar sluit Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, zich bij aan: "Elk jaar krijgen 17.000 mensen een hartstilstand. Met een goed dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED's kunnen we levens redden. Ik roep andere gemeenten in 't Gooi op om hier, net als in Laren, werk van te maken."

Blaricum blijft achter
Hoewel de dekking van AED's in Laren nu bijna compleet is, blijven de gemeentes in de omgeving achter. Zo zijn in buurgemeente Blaricum slechts twee AED's beschikbaar, waarvan één 24 uur per dag. Ook in Hilversum (21 24/7 beschikbare AED's) en Gooise Meren (17 24/7 beschikbare AED's) is nog werk te verrichten: beide gemeenten zijn iets over de helft van de benodigde dekking. Huizen is een positieve uitzondering: met 21 AED's die 24/7 beschikbaar zijn is de dekking in deze stad bijna rond.
 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>