Wie heeft er nog een vuurwerkbril liggen? De zorg zit er met smart op te wachten.
Wie heeft er nog een vuurwerkbril liggen? De zorg zit er met smart op te wachten. (Foto: Samuel King Jr.)
corona

GGD vraagt met spoed beschermingsmiddelen voor de zorg

  Zorg

BEL - De GGD Gooi en Vechtstreek vraagt met spoed om beschermingsmiddelen voor de medewerkers in de zorg. Huisartsen, medewerkers van ziekenhuizen en zorginstellingen moeten juist in deze tijd van het coronavirus hun werk veilig kunnen doen.

Op de GGD-liveblog wordt een oproep gedaan voor beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, onderzoekshandschoenen, isolatie-overalls, desinfecterende handzeep en vuurwerkbrillen. "Naast het bestrijden en terugdringen van het virus zelf is het tekort aan beschermingsmiddelen momenteel een grote opgave", vertelt Marije Mansfeld van de GGD Gooi en Vechtstreek. Mensen die voor de inzameling van dergelijke middelen al een initiatief zijn gestart wordt gevraagd zich ook te melden. "Nu gebeurt het allemaal hap-snap. Er moet regie op."

Distribueert

Vanuit de GHOR Gooi en Vechtstreek (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) wordt continu geïnventariseerd waar behoefte is aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) distribueert deze middelen over de verschillende zorginstellingen en verpleeghuizen in de regio Gooi en Vechtstreek.

Mensen maken ook massaal zelf mondkapjes. Deze moeten wel voldoen aan veiligheidseisen. De kapjes moeten voorzien zijn van een markering FFP1, FFP2 of FFP3. Hoe goed bedoeld ook, de zelfgemaakte varianten hebben deze markering niet. Mansfeld: "We kregen een aanbod van een mevrouw die mondkapjes van oude lakens voor ons wil maken, maar dat heeft natuurlijk geen zin. Wel ontzettend lief natuurlijk."

Vaak worden de mondkapjes gebruikt door kleine zelfstandigen en bedrijven, zoals bouw saneerders, schildersbedrijven maar ook agrariërs. Doe-het-zelvers kunnen deze maskers ook in huis of in de schuur hebben liggen. Wie ze heeft liggen, kan een mail sturen naar bescherming@ggdgv.nl. Er wordt dan contact opgenomen. "Uw gift maakt echt het verschil."

Meer berichten