De Mauritzhof in Bussum.
De Mauritzhof in Bussum. Foto: GGz Centraal

Respijtvoorziening ‘Retrovo’ in de Mauritzhof in Bussum van start

Zorg

BUSSUM - Voor inwoners uit Gooi en Vechtstreek met psychische kwetsbaarheden is in Bussum een respijtvoorziening gestart. Deze voorziening is er voor alle zelfstandig wonenden vanaf 18 jaar met een psychische of sociaal maatschappelijke kwetsbaarheid die het thuis even niet redden. Met deze voorziening kunnen zij zoveel mogelijk thuis blijven wonen en ondersteuning krijgen. Door opvang in Retrovo is mogelijk een crisis te voorkomen.

Retrovo betekent in het Esperanto ‘herstel’ of ‘hervinden’. Met het oog op de feestdagen en door de aangescherpte coronamaatregelen - met beperkte bewegingsvrijheid en sociaal contact - kan ‘op respijt komen’ juist even ruimte geven. 

Veilige haven

De officiële opening door wethouder Floris Voorink van de gemeente Hilversum en directeur bedrijfsvoering Eric de Vos van GGz Centraal in de regio Gooi en Vechtstreek, kan door de huidige maatregelen helaas niet doorgaan. Floris Voorink, wethouder in de gemeente Hilversum en regionaal portefeuillehouder Bescherming & Opvang over het initiatief: “Met deze voorziening kunnen meer kwetsbare mensen thuis wonen en toch naar een veilige haven als het even niet meer lukt. Geweldig om te zien dat dit initiatief, waar wij al tijden over gesproken hebben, er nu ook echt is. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van de inwoners die van deze voorziening gebruik gaan maken.”

Preventief antwoord

Eric de Vos directeur bedrijfsvoering GGz Centraal over het initiatief: “De ideeën zijn al in 2017 ontstaan. In 2019 is het plan ingediend en nu is het een feit! Binnen de respijtvoorziening Retrovo werkt nu een nieuw team van ervaringsdeskundigen dat vol enthousiasme de gasten ontvangt. Zij werken samen met partners in de regio en nemen deel aan de activiteiten van het herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek. Ik heb er alle vertrouwen in dat respijtvoorziening Retrovo een succes wordt. Het is een preventief antwoord op de toenemende zorgvraag in de regio. Met het doel inwoners zoveel mogelijk thuis te laten wonen.”

Gediplomeerde ervaringsdeskundigen, ervaringsdeskundigen in opleiding en vrijwillige ervaringswerkers van GGz Centraal runnen samen de voorziening. Zij zetten allemaal hun eigen ervaringen in als cliënt in de psychiatrie en/of verslavingszorg. Tijdens het verblijf bieden zij ondersteuning. Het is de bedoeling dat de cliënten na het verblijf aansluiting vinden bij het aanbod binnen het herstelnetwerk in deze regio.


Uit de krant