“De nieuwe situatie zal wel even wennen worden”, verwacht Den Dunnen.
“De nieuwe situatie zal wel even wennen worden”, verwacht Den Dunnen. Foto: Dick Jongerden

Laren stapt samen met andere gemeenten over naar regionaal Wmo-vervoer

Zorg

LAREN - Na aanleiding van regionaal besluit, stapt onder andere de gemeente Laren op 1 juli over naar het eigen Wmo-vervoer van Gooi en Vechtstreek. Dat maakte de gemeente op 22 juni bekend.

Brief van de gemeente

Tot voor kort werd het taxivervoer in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uitgevoerd door het Larense bedrijf Latax. Het Wmo-vervoer zal vanaf 1 juli worden geregeld door de gemeente. Alle inwoners die een taxipasje hebben of met taxibonnen gebruikmaakten van Latax, hebben een brief van de gemeente ontvangen. In die brief staat uitgelegd hoe inwoners hun vervoer vanaf juli kunnen reserveren. 

Regionaal besluit

Wethouder van Den Dunnen ligt de omschakeling toe: “De gemeenten hebben vorig jaar heel veel vergaderd en het is een regionaal besluit geweest. De regio hoopt dat door het in eigen handen nemen van het Wmo-vervoer, we het beter kunnen sturen. Ook hopen we dat we klantgerichter kunnen werken.” Verschillende gemeenten kregen namelijk herhaaldelijk klachten over het destijdse taxivervoer. 

Den Dunnen vertelt dat toch niet alle gemeenten staan te trappelen om te wisselen van vervoersregeling. “Ook de gemeente Laren staat niet te trappelen om het te doen. Laren had namelijk een best goede regeling, mensen waren tevreden over de chauffeurs en de vriendelijkheid. Maar soms moet een gemeente zich aanpassen voor het regionale doel. Als je in de regio zit, doe je uit solidariteit mee. Ik hoop echt op een verbetering.”

Grote stap

“De nieuwe situatie zal wel even wennen worden”, verwacht Den Dunnen, “zeker voor de mensen in Laren. De gemeenten Eemnes en Blaricum hadden al een eigen Wmo-taxi, dus die inwoners zullen er niet zoveel van merken dat hun vervoer in andere handen is overgegaan. Maar voor Laren is het een hele grote verandering.”

Uit de krant