Afbeelding
Foto: Pexels

Nieuwe aanpak jeugdhulp in Eemnes

Zorg

EEMNES - Op 22 november presenteert het college een actieplan aan de gemeenteraad met een andere aanpak voor de jeugdzorg in Eemnes. Met dit plan zet het college in op een verbetering van de hulpverlening aan gezinnen. Het Jeugd en Gezinsteam van Eemnes (JGT) zal daarbij veel meer de hulpverlening zelf aanbieden en minder verwijzen naar andere zorgaanbieders. 


De insteek van het plan is om de hulpverlening aan gezinnen dichterbij huis te organiseren. Op deze manier willen ze minder kwetsbaar worden van de wachtlijsten in de keten. Door de preventieve aanpak, informele zorg en de inzet van ervaringsdeskundigen is de verwachting dat escalatie kan worden voorkomen. Om deze verandering goed uit te kunnen voeren, is uitbreiding van het JGT-team nodig.

Hulpverlening via JGT

Het Jeugd en Gezinsteam (JGT) is de eerste plek waar inwoners terecht kunnen met vragen over opvoeden of met andere zorgen rondom jeugd en gezin. Met de nieuwe aanpak richt het team zich meer op het bieden van eigen begeleiding. Het JGT zal ook nauw samenwerken met de teams van Baarn-Bunschoten.

Door deze andere manier van werken krijgen ouders en kinderen minder te maken met verschillende hulpverleners. Zij hebben via het JGT één aanspreekpunt en hoeven minder vaak hun verhaal te doen. Op deze manier is de hulp dichtbij en in het eigen dorp.

Eigen omgeving

Hulpverleningstrajecten kunnen korter worden en ook na het afsluiten van een traject kan vinger aan de pols worden gehouden. Informele steun uit de buurt, bijvoorbeeld via pleeggezinnen of buurtgezinnen, zorgt ervoor dat de kinderen in hun eigen omgeving kunnen blijven. Verder wordt ingezet op een continue kwaliteitsverbetering van de hulpverlening. Dat gebeurt onderzoek en door ouders en jongeren regelmatig te vragen naar de ervaringen met de hulpverlening.

Wethouder Wilma de Boer-Leijsma: “Eén van de kenmerken van ons dorp is dat we een hechte gemeenschap vormen. We helpen elkaar allemaal een handje als het nodig is. Deze kracht willen we benutten, samen kunnen we onze kinderen helpen om in het eigen dorp en in de eigen omgeving veilig op te groeien.”

Financiën

Met deze nieuwe aanpak kunnen ze de kosten van de jeugdzorg stapsgewijs terug brengen. Want hoe minder het JGT zal verwijzen naar andere zorgaanbieders, hoe groter de kostenbesparing. Het actieplan wordt in de raadsvergadering 22 november behandeld. Als de raad instemt, kan het actieplan uitgevoerd gaan worden.


Uit de krant