Afbeelding

De druk in voorveld jeugdhulp verlicht met Buurtgezinnen

Zorg

BLARICUM - Samen met de gemeente Eemnes start Blaricum de tweejarige pilot Buurtgezinnen. Met als doel de informele steun in het voorveld van de jeugdhulp te versterken.

Er wordt een budget beschikbaar gesteld voor een coördinator die koppelingen maakt tussen steun- en vraaggezinnen. 

Overbelaste gezinnen
Buurtgezinnen zorgt voor steun aan overbelaste gezinnen door hen te koppelen aan steungezinnen. Zo ontstaat een informele verbinding tussen twee gezinnen. Dit is in de eerste plaats prettig en belangrijk voor de gezinnen die het betreft.

De kosten van de jeugdhulp stijgen jaarlijks omdat het aantal cliënten toeneemt dat gebruik maakt van de lichtere vormen van jeugdzorg zoals begeleiding.

Voorkomen
Met Buurtgezinnen pakt de gemeente de mogelijkheid om het beroep op begeleiding te verlagen en te voorkomen. Ook wordt escalatie van problematiek, en daarmee nog hogere kosten, mogelijk voorkomen.

Met Buurtgezinnen investeert Blaricum in de sociale basis. Steungezinnen zijn een vorm van informele hulp, wat een belangrijke aanvulling is op het formele jeugdhulpaanbod. Ook wordt hiermee verder ingezet op de beweging van ‘normaliseren’.

Eenvoudig terecht
Kinderen uit de overbelaste gezinnen kunnen eenvoudig terecht bij een ander gezin, in plaats van dat er een hulpvraag moet worden geformuleerd waar hulp op wordt georganiseerd. Zo draagt de pilot bij aan de transformatie van het sociaal domein.

Er wordt nog een coördinator geworven die zo snel mogelijk aan de slag gaat met het opzetten van de pilot. Via de reguliere rapportagemomenten aan de raad, worden college en raad geïnformeerd over de voortgang van de transformatie in het jeugdveld, waaronder Buurtgezinnen.

Uit de krant